Bancnota de 50 de lire din Marea Britanie îl va omagia pe matematicianul Alan Turing. Acesta a avut mult de suferit din cauza orietării sexuale
Sursa foto: Reuters

Știri externe

Bancnota de 50 de lire din Marea Britanie îl va omagia pe matematicianul Alan Turing. Acesta a avut mult de suferit din cauza orietării sexuale

Noua bancnotă de 50 de lire va fi în memoria lui Alan Turing. Pe bancnota de 5 lire este omagiat Winston Churchill, iar pe cea de 10 scriitoarea Jane Austen.

Banca Angliei a dezvăluit noul design al bancnotei de 50 de lire. Aceasta va fi un omagiu pentru matematicianul Alan Turing. El a ajutat la descifracrea codului nazist și implicat la câstigarea celui de-al Doilea Război Mondial. Se estimează că ajutorul dat de matematician a scurtat războiul și a salvat câteva mii de vieți.

În pofida contribuţiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, şi a fost castrat prin injecţii de estrogen, ca alternativă la închisoare. Alan Turing și-a luat viața la 41 de ani, otrăvindu-se.

Bancnota de 50 de lire din Marea Britanie îl va omagia pe matematicianul Alan Turing

Anglia va avea o nouă personalitate pe banconta de 50 de lire. Aceasta va fi dedicată matematicianului Alan Turing. El a descifrat codul Engima ce a dus la decriptarea comunicațiilor germane. Povestea lui a fost ecranizată în 2014 prin filmul „The Imitation Game”, actorul Benedict Cumberbatch fiind în rolul principal.

Acesta a avut mult de suferit din cauza orietării sexuale

Noua bancnotă de 50 de lire sterlineâ prezintă imaginea luii Turing, formulele matematice dintr-o lucrare pe care a scris-o în 1936, dar și desene tehnice pentru mașinile utilizate pentru a descifra codul Enigma. Acestea au a pus bazele informaticii moderne. Alături de acestea va fi prezent și un citat despre creșterea inteligenței automatizate: „Aceasta este doar o prevestire a ceea ce urmează și doar umbra a ceea ce va fi”.

Acesta a avut mult de suferit din cauza orietării sexuale. Din cazua presiunilor s-a sinucis

Relațiile intime între persoane de același sex erau interzise în Anglia până în anul 1976. Turing a fost condamnat pentru această faptă în anul 1952. Drept pedeapsă pentru a nu fi închis a fost supus castrării chimice cu injecții de hormoni feminini.

Turing a folosit cianură pentru a se sinucide în 1954, în vârstă de 41 de ani, potrivit unei anchete din acel moment. Regina Elisabeta a emis iertare regală în 2013 pentru condamnarea penală care a precedat moartea sa.

„Turing a fost îmbrățișat pentru strălucirea sa și a fost persecutat pentru că era homosexual. Moștenirea sa este o reamintire a valorii îmbrățișării tuturor aspectelor diversității, dar și a muncii pe care încă trebuie să o facem pentru a deveni cu adevărat incluzivi ”, a spus șeful GCHQ Jeremy Fleming.

Marea parte din bancnotele Angliei sunt făcute în cinstea Reginei așa cum cere și protocolul. Amintin că pe bancnota de 5 lire apre figura lui Winston Churchill. El a fost fostul prim ministru al Angliei și un sfătuitor de nădejde pentru Regină. Mai mult, pe bancnota de 10 lire apare scriitoarea Jane Austen din anul 2017. Acestea fac parte din bancnoteșe polimerizate.

Ca multe alte ţări, Marea Britanie schimbă designul bancnotelor în mod constant pentru a combate riscurile de falsificare. Suverana britanică este reprezentată pe bancnote din 1960, iar personalităţile istorice de pe verso au fost introduse în 1970. Prima personalitate aleasă a fost William Shakespeare şi de atunci majoritatea au fost bărbaţi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top