Știri interne
Pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan Gura de Aur
Programul pelerinajului organizat în paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului și scurta istorie a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătorit astăzi.
Sărbătorit în ziua de 13 noiembrie, Sfântul Ioan Gură de Aur are parte zilele acestea de un pelerinaj la care este așteptat un număr mare de credincioși.
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, loc ocrotit de sfânt de un deceniu, organizează vineri și sâmbătă un pelerinaj închinat acestuia.
Pelerinajul îa început vineri în jurul orelor 10:00 și se va încheia sâmbătă la ora 17:00.
Sărbătoarea începe de vineri, de la ora 10:00, când moaștele sfântului vor fi scoase în pridvorul paraclisului pentru a fi cinstite de credincioși. În aceeași zi, de la ora 17:00, va fi oficiată Slujba Privegherii – Vecernia, Litia și Utrenia.
Sâmbătă, de la ora 08:30 va fi sfințită Aghiasma mică, iar de la ora 09:00 încep Ceasurile și slujba Acatistului Sf. Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie începe la 09:30.
Ultima zi de sărbătoare se va încheia cu slujba Vecerniei unită cu cea a Litiei, relatează basilica.ro
Cine a fost Sfântul Ioan Gură de Aur?
Sfântul Ioan Gură de Aur cunoscut și ca Ioan Hrisostom a fost arhiepiscop de Constantinopol.
Se naște în Antiohia (azi Antakya oraș situat în Turcia) în jurul anului 347 și moare la 14 septembrie 407.
Sfântul este protectorul persoanelor care suferă de epilepsie și patron al celor care trebuie să se exprime în public
Osemintele sale au fost aduse la biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol în anul 438 de către împăratul Teodosie II.
Odată cu sfințirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, în anul 2011, moaștele au fost oferite acestui locaș.
Aflat într-o vizită în România pentru a pregăti vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în 1997, Cardinalul de Florența, Silvano Piovanelli, a dăruit Patriarhului Teoctist moaștele sfântului.
Acestea au fost păstrate în Paraclisul istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al reședintei patriarhale, adăpostite o bună perioadă de biserica Sfânta Ecaterina
Începând cu anul 2011, osemintele au fost dăruite spre închinare Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
De atunci și până astăzi, mii de credincioși au trecut pragul bisericii pentru spre a-și găsi mângâierea la moaștele Sfântului.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur este cea mai des folosită liturghie în bisericile de tradiție bizantină. Este denumită astfel deoarece anafora (partea centrală) este atribuită arhiepiscopului Ioan Gură de Aur al Constantinopolului.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur a fost tradusă în latină de Leo Tuscus, unul dintre supraviețuitorii masacrului asupra latinilor din Constantinopol din anul 1182.
Sfântul Ierarh se stinge întru Domnul la Comana, în Pont, în ziua de 14 septembrie 407 cu aceste cuvinte pe buze: „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.