Schimbări în amenzile din România – Legea care va fi implementată la nivel național
O ultimă informație importantă în România indică faptul că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) ar putea să înceapă să elibereze procese-verbale de constatare a contravențiilor și în format electronic, nu doar pe suport fizic.
Este vorba despre un proiect de lege care vizează modificarea Ordonanței de Urgență 111/2011 privind comunicațiile electronice și așteaptă aprobarea președintelui Klaus Iohannis. Potrivit acestui proiect, amenzile electronice vor putea fi aplicate și în cazul încălcării legislației privind serviciile poștale, audiovizualul sau drepturile consumatorilor în contractele încheiate cu profesioniștii.
Procesul de constatare va putea fi înregistrat în format electronic
Conform proiectului, procesul de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii va putea fi încheiat de reprezentanții ANCOM și înregistrat în format electronic. Astfel, procesul va fi semnat de către agentul constatator cu o semnătură electronică calificată.
În prezent, conform Ordonanței de Guvern 2/2001, procesul-verbal trebuie semnat de către agentul constatator și de către contravenient pe fiecare pagină.
Este important de menționat că acest proiect de lege necesită promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial.
Amenzile electronice vor fi transmise prin intermediul serviciului „My ANCOM”
Proiectul prevede că amenzile electronice vor fi transmise celor sancționați prin intermediul serviciului gratuit „My ANCOM”. În cazul în care acest lucru nu este posibil, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, înregistrat în format electronic, se consideră comunicat la data la care o copie a acestuia este comunicată contravenientului în format tipărit pe hârtie.
Documentul nu trebuie să aibă semnătura agentului constatator și poate fi comunicat prin poștă, cu confirmare de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului.
„În vederea executării amenzii contravenționale, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii înregistrat în format electronic va fi transmis autorității publice competente prin mijloace electronice”, se menționează în proiect.
Proiectul oferă o soluție pentru cazurile în care amenda nu poate fi transmisă prin mijloace electronice
Proiectul prevede, de asemenea, o soluție pentru situațiile în care amenda nu poate fi transmisă autorităților prin mijloace electronice. În astfel de cazuri, se transmite o copie a procesului-verbal, tipărită pe hârtie, fără a fi necesară semnătura în scris a agentului constatator.
În plus, procesul-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, înregistrat în format electronic, va putea fi accesat și el prin mijloace electronice.
Proiectul prevede că Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) va asigura accesul autorității publice competente la exemplarul original al procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii, înregistrat în format electronic.