Dna sau d-na? Care e prescurtarea corectă pentru „doamna”
Prescurtările care se folosesc în România pot da mari bătăi de cap oamenilor, care de foarte multe ori se întreabă cum să scrie corect în limba română. Ei bine, astăzi îți vom explica cum se scrie corect prescurtarea „doamna”. Este corect să folosești dna sau d-na? Iată ce trebuie să știi despre această prescurtare!
Dna sau d-na? Noi îți vom spune în rândurile de mai jos care este prescurtarea corectă pentru cuvântul „doamna”. Există foarte mulți români care greșesc, dar nu își dau seama că fac asta atunci când scriu anumite cuvinte. Iată la ce trebuie să fii atent!
Cum e corect, dna sau d-na, atunci când prescurtezi cuvântul „doamna”
Foarte multă lume greșește atunci când prescurtează substantive. Acum îți vom spune cum e corect, dna sau d-na, atunci când alegi să prescurtezi cuvântul „doamna”. Toți românii ar trebui să știe asta.
Atunci când prescurtezi cuvântul „doamna” trebuie să știi că niciodată nu trebuie să folosești cratimă. Totodată, prescurtarea dna nu trebuie să aibă punct la final, așa cum românii obișnuiesc să pună.
Când folosim prescurtarea dnei
Regula de mai sus se folosește și pentru formele de genitiv dativ dnei sau dlui. Aceste forme sunt scrise tot fără cratimă și fără punct la final. Prescurtarea dnei se folosește atunci când te adresezi unei persoane și când vrei să spui doamnei.
Care e prescurtarea pentru „domnul” sau „domnului”
Acum îți vom explica cum să prescurtezi cuvintele „domnul” sau „domnului”. Prescurtarea pentru domnul este dl, care se scrie simplu, fără a folosi punctul de la final. De asemenea, pentru cuvântul domnului, prescurtarea este dlui.