Știri interne

Alocații 2023: Pe ce dată intră banii pe card și cu cât a crescut valoarea acestora în 2023

Alocații 2023: Pe ce dată intră banii pe card și cu cât a crescut valoarea acestora în 2023

În 2023, valoarea alocațiilor a fost majorată, Guvernul României luând decizia ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate odată cu rata inflației începând din ianuarie 2023.

Dacă în luna ianuarie părinții au încasat pe alocațiile copiilor cu vârste între 2 și 18 ani suma de 243 de lei, începând din luna februarie 2023, alocația a crescut cu circa 10 procente.

Începând cu luna februarie, a anului curent, valoarea alocațiilor a crescut cu 10 procente. Totuși, pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani, valoarea acestora a crescut cu 30 de lei.

Conform legislației aflate în vigoare, creșterea alocațiilor pentru copii este obligatorie. În primă fază, Guvernul României anunțase că la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021, iar acest lucru însemna ca ele să fie majorate cu 12 RON pentru un copil care beneficiază de alocația standard de 243 de RON.

Astfel, alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează:

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 243 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;

– 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Valoarea alocațiilor din 2022 au fost: 600 de lei – pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între

trei și 18 ani și de 243 de lei – pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).
De aceea, dacă ar fi să ținem cont de numeroasele răzgândiri ale autorităților de la noi, acest termen ar fi putut fi amânat, dar, în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului trecut, fostul premier al României, Nicolae Ciucă, a confirmat că măsura se aplică din acest an.

Cine sunt cei care vor beneficia de acești bani?

Alocația pentru copii în România se acordă lunar în baza cererii unuia dintre părinți și se achită până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Conform OUG 133/2020, actul normativ prin care a fost introdus ajutorul, se stabilește că aceștia sunt:

– copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;

– copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).

Trebuie menționat faptul că și copiii născuți în Republica Moldova, ai căror părinți dețin cetățenia română, pot primi şi ei alocația de stat, iar pentru a putea beneficia de aceasta, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității pe a căror rază teritorială își au domiciliul în România.

Deși copilul este titularul de drept al alocației, părinții pot încasa banii, potrivit legii. Plata banilor se poate face fie prin mandat poștal, fie prin transfer bancar.

În ultima perioadă, plata a fost făcută pe data de 8 ale lunii, iar dacă ziua pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

Plata poate să întârzie în funcție și de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor.

Continue Reading
To Top