Ce alimente este bine să împarți de Sfânta Parascheva. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare
Doar două zile ne mai desparet de una dintre cele mai importante sărbători ale anului. Sfânta Parascheva este o sfântă iubită în tradiția ortodoxă. Mai mult, ea este asociată cu numeroase legende și tradiții. În fiecare an, mii de pelerini creștini vin să se roage și să se închine la moaștele Cuvioasei, depuse la Catedrala Metropolitană Iași. Însă, există o serie de obiceiuri pe care este bine să le respecți în această zi din an.
Anual la data de 14 octombrie este prăznuită Sfânta Parascheva. Așadar, pe lângă tradiția pelerinajului de la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, creștinii ortodocși din toată lumea țin să respecte o serie de tradiții și obiceiuri in această zi sfântă.
Ce alimente este bine să împarți de Sfânta Parascheva
Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită an de an la data de 14 octombrie. Îaninte, în această zi de sărbătoare, creștinii păstrau tradiția de a participa la 12 vineri speciale, legate de diverse praznice și sfinți.
Astfel că, ea începea din Postul Mare, și continuă cu Buna-Vestire, Săptămâna Mare, Înălțarea Domnului, Sfânta Treime, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorirea Sfântului Ilie, Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Arhangheli, Sfinții Cosma și Damian, Nașterea Domnului și Botezul Domnului.
Ei bine, potrivit legendelor populare, Sfânta Parascheva este văzută ca o bătrână care veghează asupra sănătății oamenilor și a fertilității pământului.
Alimente pe care este bine să le consumi pe 14 octombrie
De Sfânta Parascheva se obișnuiește să se ofere pâine făcută din grâu nou și must. Mai mult decât atât, cu ocazia acestei sărbători, se obișnuiește ca pâinea făcută din grâu nou să fie dăruită celor săraci. Împărțeala se face în semn de milostenie.
Și, asta nu este tot. Tot pe data de 14 octombrie credincioșii obișnuiesc să bea must, care este și specific perioadei de toamnă, dar și un simbol al bogăției și belșugului.
Există și persoane care obișnuiesc să țină post de Sfânta Parascheva. Totodată, acest post poate să fie mai aspru sau mai lejer, însă are scopul de a pregăti credincioșii pentru sărbătoare prin purificare și rugăciune.
Alimentele pe care le pot consuma în această zi credincioșii care țin post sunt legumele, fructele, nucile, semințele și produsele vegetariene sunt preferate pentru a respectă tradițiile postului.
Ce să nu mănânci de Sfânta Parascheva
În schimb, în această zi se evită carnea de orice fel, inclusiv carne de pui, carne de porc, carne de vită, pește și alte produse marine, precum și ouăle și produsele lactate.
Mai mult decât atât, și alimente precum mezelurile, conservele de carne sau brânzeturile care conțin grăsimi de origine animală sunt, de asemenea, excluse din dieta postului.
În schimb, consumul de alcool este, de obicei, restricționat sau complet interzis în timpul postului.