Legea care a pus pe jar toată România! Intră în vigoare de la 1 noiembrie
Legea care limitează plata cu bani cash la comercianți se aplică de miercuri, 1 noiembrie. Actul prevede mai multe schimbări importante, care trebuie știute de toată lumea.
Așadar, legea care limitează plata cu bani cash la comercianți se aplică de miercuri, 1 noiembrie. Potrivit legii, din ziua respectivă se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.
Ce se întâmplă cu plățile cu bani cash
Proiectul arată și că sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry.
Este interzisă și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Sunt interzise și plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.
Ce amenzi se dau dacă nu respecți legea
Mai mult, se pot face încasări între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei. La rândul lor, sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei. Această sumă nu trebuie depășită la sfârşitul fiecărei zile, potrivit proiectului.
Simultan, se pot face încasări și plăți între 2 persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.
În cazul în care nu sunt respectate aceste limite, va fi aplicată amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul.
Trebuie menționat că limitarea plăților cash pentru persoanele fizice duce la situații complicate. O proporție foarte importantă din populația României, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.
Majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș. Foarte mulți salariați merg la casierie pentru a-și ridica salariul. O proporție semnificativă de politicieni preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.
Decizia pe care o pregătește BNR
În altă ordine de idei, amintim că BNR testează un proiect pentru un leu digital. Planul de implementare a monedei digitale RON este în continuare în faza sa incipientă.
Csaba Balint, un membru în consiliul de administrație al BNR, susține că în România nu se pune problema renunțării complete la banii cash. Potrivit oficialului, aceștia rămân extrem de importanți pentru populație.
De fapt, România se află pe locul al doilea în Uniunea Europeană în privința încasării veniturilor în numerar, conform statisticilor.