Oamenii de știință: Aceste medicamente cresc riscul de diabet cu 50% la femei
Oamenii de știință: Aceste medicamente cresc riscul de diabet cu 50% la femei. Administrarea unor doze mari de statine crește cu 50% riscul de diabet la femeile în vârstă. Aceste medicamente ajută la prevenirea bolilor de inimă, dar pot prezenta riscuri suplimentare pentru sănătate, au descoperit oamenii de știință australieni, potrivit The Health Site.
Oamenii de știință: Aceste medicamente cresc riscul de diabet cu 50% la femei
Atunci când femeile iau doze mari din aceste medicamente, ele sunt mai predispuse să dezvolte o tulburare metabolică potențial fatală cauzată de niveluri ridicate de zahăr în sânge. În prezent, statinele sunt luate de milioane de oameni din întreaga lume, dar aceste medicamente au efecte secundare grave.
Oamenii de știință de la Universitatea Queensland din Australia au decis să efectueze unul dintre primele studii axate pe efectele statinelor asupra sănătății pe mai mult de 8.000 de femei pensionate.
Cercetătorii spun că femeile care iau statine ar trebui să își verifice regulat nivelul de zahăr din sânge. În rândul pacientelor cu vârsta de peste 75 de ani, s-a constatat că administrarea de statine a crescut cu 33% riscul apariției bolii menționate. Dacă doza de medicamente este semnificativă, atunci riscul crește cu 50%.
Studiul confirmă constatările unui alt grup de oameni de știință care arată că persoanele cu niveluri de colesterol ridicate în mod natural sunt, în mod paradoxal, mai puțin susceptibile de a suferi de diabet. Studiile anterioare au arătat o ușoară creștere a riscului de apariție a bolii menționate la pacienții care iau statine.
În august anul trecut, oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că incidența bolilor de inimă crește la persoanele cu mutații genetice care cresc nivelul grăsimilor din sânge, inclusiv al colesterolului.
Cu toate acestea, aceste variații reduc ușor probabilitatea de a dezvolta boala de tip 2. Studiul sugerează, de asemenea, că medicamentele care provoacă depozite de calciu în artere pot duce la atacuri de cord. Cu toate acestea, există numeroase dovezi științifice privind beneficiile statinelor în prevenirea bolilor de inimă și în reducerea nivelului de colesterol.
Pe scurt, cauzele dezvoltării diabetului pot fi descrise ca o scădere a sensibilității celulelor la hormonul insulină sau o încălcare a secreției acestuia. Pancreasul sintetizează insulina, care menține nivelul dorit de zahăr în sânge și asigură livrarea de glucoză către celulele din aproape toate țesuturile corpului.
Atunci când apare boala menționată, procesele metabolice sunt perturbate. Fie celulele din pancreas nu mai produc suficientă insulină (tip 1), fie organismul nu o poate utiliza în mod corespunzător (tip 2). Ca urmare, glucoza, în loc să intre în celule, se acumulează în sânge și în urină. Pacientul prezintă hiperglicemie și, respectiv, glicozurie.