Chef Catalin Scarlatescu, reteta celui mai pufos cozonac de Craciun
Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciaţi bucătari-şefi din România, iar acesta a dezvăluit că de sărbători prepară cozonacul după o rețetă specială. Dacă respectați ingredientele vă va ieși un cozonac pufos și delicios, care își păstreaza gustul autentic românesc. Fie că este Paște sau Crăciun, acest cozonac n-ar trebui să lipsească de pe masă.
REȚETA DE COZONAC A LUI CHEF SCĂRLĂTESCU. INGREDIENTE:
1 kg făina
250 gr zahăr
450gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt Belgian
500gr nucă
200gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
stafide
MOD DE PREPARARE:
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină și se lasă compoziția să crească la cald până își dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.
Gălbenușurile se freacă cu praful de sare.
Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.
Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Luam apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide, și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ doua ore.
Când aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.