Vechime la pensie 2024. Anunț pentru cei care vor să-și completeze perioada de cotizare
Vechime la pensie 2024. Știre de importanță majoră pentru sute de mii de români! Conform noii Legi a Pensiilor, cei care doresc să-și completeze perioada de cotizare pentru pensia de stat vor avea posibilitatea să o facă și după a doua jumătate a anului viitor.
Legea 360/2023 păstrează mecanismul prin care cei care doresc să acopere perioade în care nu au cotizat la pensii vor avea în continuare această posibilitate. În esență, noul mecanism va respecta aceleași reguli ca și cel actual. Deși unele dispoziții ale noii legi a pensiilor intră în vigoare din ianuarie 2024, majoritatea lor se aplică din septembrie 2024.
În ceea ce privește mecanismul de cumpărare a vechimii pentru pensie, legea noua abrogă, începând cu 1 septembrie 2024, OUG 163/2020, care reglementa mecanismul actual. Astfel, cei care încă nu au ieșit la pensie vor putea încheia un contract de asigurare socială pentru perioade de cel mult șase ani anterioare lunii încheierii contractului, în care nu au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii sau stagiu asimilat acestuia.
Contractul poate fi încheiat pentru perioade cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Perioada acoperită de contract va fi considerată stagiu de cotizare. Va fi luată în calcul la determinarea pensiei pentru limita de vârstă. Cei interesați să plătească retroactiv la pensii vor avea posibilitatea de a încheia mai multe contracte de asigurare socială, cu condiția ca perioadele de asigurare cuprinse în acestea, cumulate, să nu depășească șase ani.
Despre contract
Contractul trebuie să fie încheiat în formă scrisă cu casa teritorială de pensii corespunzătoare, având domiciliul sau reședința beneficiarului. Acesta poate fi semnat direct de către beneficiar sau, în cazul necesar, de către reprezentantul legal sau mandatarul acestuia, desemnat prin procură specială.
În momentul încheierii acestui contract, solicitantul trebuie să completeze o declarație în care să ateste că, pentru perioada de contribuție retroactivă la pensii, îndeplinește următoarele condiții cumulate:
nu a fost asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia;
nu a avut obligația de asigurare în sistemul public de pensii;
nu beneficiază de statutul de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.
Baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale pentru cei care încheie un contract pentru plata retroactivă a contribuției la pensii va fi reprezentată de venitul lunar asigurat specificat în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară.
Se schimbă taloanele de pensii
Duminică, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a prezentat procesul de tipărire a cupoanelor de pensie. Aceste documente cuprind informații referitoare la majorarea de 13,8% a pensiilor programată pentru anul viitor.
„Se întâmplă chiar acum! Cupoanele de #pensie cu majorarea de 13,8% se tipăresc începând din această dimineață; colegii din Casa Națională de Pensii sunt pe poziții. Din ianuarie, pensionarii vor primi banii prin mandat poștal sau pe carduri”, a informat recent MMSS.