Știri interne

Anunțul zilei pentru românii din străinătate. Se schimbă legea pentru toată lumea

Anunțul zilei pentru românii din străinătate. Se schimbă legea pentru toată lumea

Veste mare pentru românii din străinătate. Marți, deputații au adoptat un proiect care oferă românilor din afara țării posibilitatea de a accesa servicii consulare online. Astfel, ei nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze la sediul misiunii diplomatice. Legea a fost trimisă către promulgare.

Astfel, Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară are ca scop principal extinderea digitalizării serviciilor consulare.

Conform proiectului de lege, se menționează că cererile pentru serviciile consulare pot fi depuse atât personal, fie transmise în format electronic. În funcție de natura serviciului solicitat și de opțiunea titularului cererii, documentele eliberate vor putea fi, în curând, ridicate personal, expediate prin servicii de curierat, sau online.

În concluzie, documentele vor putea fi transmise și în format electronic, după emitere.

„Cererea de servicii consulare se depune personal sau, după caz, se transmite în format electronic. În funcţie de tipul de serviciu consular solicitat şi de opţiunea titularului cererii, documentele eliberate în cadrul activităţii consulare se ridică personal sau, după caz, se expediază prin servicii de curierat, cu suportarea cheltuielilor de expediţie de către solicitanţi ori se transmit în format electronic, după ce au fost emise şi semnate cu semnătură electronică calificată”, arată proiectul de lege.

Legea anunță și faptul că, prin ordinul ministrului Afacerilor Externe, vor fi stabilite categoriile de servicii consulare care pot fi solicitate sau prestate în format electronic. Prin această procedură se vor stabili și documentele eliberate ce pot fi expediate prin curierat, și procedura de depunere și soluționare a cererilor, precum și alte aspecte conexe.

„Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni, prin care sunt procesate cererile de servicii consulare, se înregistrează cetăţenii români aflaţi în străinătate, se procesează şi se centralizează evaluările, sugestiile şi propunerile venite de la cetăţeni, se poartă corespondenţa interinstituţională, se ţine evidenţa cazurilor de asistenţă şi protecţie consulară, se emit şi se eliberează, după caz, documente specifice”, potrivit sursei citate.

În același timp, potrivit noii legi, diplomații cu atribuții consulare și funcționarii consulari folosesc, conform propunerii legislative, semnături electronice calificate, după cum este necesar.

„Ordinul ministrului afacerilor externe prevăzut la art. 26 alin. (5) din Legea nr. 62/2019 privind activitatea consulară, cu modificările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, se emite în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, mai prevede proiectul.

La data de 13 noiembrie, Senatul a adoptat proiectul, iar votul Camerei a avut caracter decizional. Prin urmare, legea urmează să fie promulgată.

Continue Reading
To Top