Știri interne

Tradiții și superstiţii de Sfântul Ştefan 2023. Ce nu este bine să faci în această zi ca să îți meargă bine tot anul

Tradiții și superstiţii de Sfântul Ştefan 2023. Ce nu este bine să faci în această zi ca să îți meargă bine tot anul

An de an, la data de 27 decembrie, are loc una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox. În această zi la care sute de mii de români îşi serbează onomastică sunt legate mai multe obiceiuri, tradiții și superstiții. Iată ce nu este bine să faci astăzi pentru a avea un 2024 reușit!

În fiecare an, în cea de-a treia zi de Crăciun, mai exact la data de 27 decembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan. Totodată, sărbătoarea la care sute de mii de români îşi serbează onomastică vine cu o mulțime de tradiții și superstiții.

Potrivit tradițiilor din popor, se spune că în ziua de Sfântului Ștefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfățișează pe acest martir. Sfântul îi va ajuta pe creștinii care au probleme de sănătate, dar și pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane.

Mai mult decât atât, în tradiție se mai spune că pentru sporul casei și sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine că tot la această dată când este prăznuit Sfântul Ștefan dăruim icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă.

Pe lângă cele menționate anterior, tot în această zi, în biserici se pomenesc creștinii care au murit în împrejurări dramatice și se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ștefan.

În schimb, în anumite zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan, care au formă rotundă și sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Mai exact, unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ștefan. Ele se sfințesc de către preot, la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Și, cei care sunt certați ar fi bine să se împace în această zi sfântă.

Nu în cele din urmă, tot în ziua praznicului este bine să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie, pentru că s-ar putea termina rău.

Cea mai puternică rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Ștefan. Se rosteşte de trei ori în a treia zi de Crăciun

Continue Reading
To Top