A fost cutremur în România! Ce magnitudine a avut primul seism din 2024
A avut loc primul cutremur din România pe 2024. El a avut epicentrul în județul Timiș și s-a înregistrat o magnitudine de 2,6 pe scara Richter.
Primul cutremur din 2024 în România a avut loc în județul Timiș. Seismul, cu o magnitudine de 2,6, s-a produs marți seara, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a înregistrat la ora 20:44, la o adâncime de 2,3 kilometri, în apropierea orașului Lugoj.
Cutremurul a avut impact în zona din apropiere a orașelor Reșița (la 47 km distanță), Timișoara (la 48 km distanță), Arad (la 65 km distanță), Hunedoara (la 81 km distanță) și Deva (la 83 km distanță).
De menționat că marți dimineața a avut loc și un cutremur în Marea Neagră, aproape de apele teritoriale ale Turciei. A avut o magnitudine de 3,7 grade, potrivit INFP.
Sunt câteva reguli esențiale pe care trebuie să le respectăm în cazul unui cutremur mare. Acestea le rdăm mai jos.
1. Mențineți-vă calmul și evitați panicarea; încurajați și liniștiți persoanele din jur, acordând o atenție specială copiilor, vârstnicilor și femeilor. Ignorați zgomotele din jur care pot genera panică.
2. Evitați să părăsiți camera sau locuința în timpul fazei inițiale a cutremurului, deoarece perioada seismică inițială este de scurtă durată. Deplasarea în această perioadă vă poate expune riscului de accidente grave, mai ales pe scări, în holuri, sau în aglomerații, sub impactul panicării generale.
3. Fiți atenți! Scările sunt elemente de construcții sensibile la deplasările etajelor, iar chiar dacă ar rezista, deplasarea pe scări în timpul unui cutremur este extrem de periculoasă. Rămâneți într-un loc sigur și evitați să vă deplasați pe scări sau să ieșiți din clădire.
4. Găsiți adăpost în interiorul încăperii, departe de ferestre fragile care se pot sparge. Protejați-vă sub o grindă, masa sau biroul solid pentru a vă feri de obiectele mobile care ar putea cădea. Dacă nu există alte opțiuni, așezați-vă pe podea lângă un perete solid, protejându-vă capul și corpul.
5. Închideți sursele de foc cât mai rapid posibil după cutremur și interveniți imediat după ce trece șocul puternic.
6. Evitați să fugiți pe ușă, să săriți pe fereastră sau să utilizați liftul. Deschideți ușa spre exterior pentru a facilita evacuarea după ce cutremurul s-a încheiat.
7. Nu alergați în stradă în timpul cutremurului.
8. Dacă vă aflați în afara clădirii, îndepărtați-vă cât mai mult de aceasta și feriți-vă de potențialele obiecte căzute. Nu fugiți în panică pe stradă; deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
9. Acordați prim ajutor celor răniți, dacă este posibil.
10. În cazul căderii tencuielilor sau obiectelor, protejați-vă capul și membrele pentru a asigura supraviețuirea personală. Apoi, alertați vecinii și echipele de salvare despre prezența dumneavoastră.