Știri interne

A murit Dinu Cernescu

A murit Dinu Cernescu

Sunt vești triste în lumea teatrului românesc. Un cunoscut regizor, apreciat de românii de pretutindeni, a trecut în neființă, de curând. Iată despre cine este vorba!

Cunsocutul regizor, Dinu Cernescu, a trecut în neființă, recent, la vârsta de 88 de ani. Anunțul decesului a fost făcut chiar de Teatrul Bulandra.

“A plecat în eternitate marele regizor Dinu Cernescu. Dumnezeu să-l ierte şi să-l aşeze în lumină alături de cei aleşi”, este mesajul Teatrului Bulandra.

A murit regizorul Dinu Cernescu

Amintim că Dinu Cernescu s-a născut la data de 18 octombrie 1935 în Bucureşti.

El a absolvit, în anul 1957, secţia de regie teatru din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale” din Bucureşti și a fost asistent de regie pentru Ion Șahighian, Marietta Sadova, Vlad Mugur, Sică Alexandrescu şi Moni Ghelerter.

Totodată, Dinu Cernescu a lucrat la Teatrul Nottara, a fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994‑1995 a ocupat funcţia de director artistic al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Careira lui Dinu Cernescu

În anul 1957, Dinu Cernescu a debutat pe scena Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul “Tudor” din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu.

Mai mult decât atât, regizorul român a colaborat cu Teatrul Nottara din Bucureşti pentru o perioada de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referință precum: “Hamlet”, de William Shakespeare, “Tigrul”, de Murray Schisgal, “Viziuni flamande”, de Michel de Ghelderode (1968).

Pe lângă marile proiecte care l-au făcut extrem de cunsocut, dar și apreciat, Dinu Cernescu a fost invitat să monteze pe marile scene ale lumii, în teatre din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Ei bine, palmaresul său include peste 100 de spectacole.

Cu toate acestea, pentru performanța sa, Dinu Cernescu a fost premiat de UNITER în 1993 pentru cel mai bun spectacol TV: “Ce zi frumoasa!” de Michel de Ghelderode, a primit în acelaşi an distincţia A.P.T.R. pentru cel mai bun spectacol TV: “Ce zi frumoasa!” de Michel de Ghelderode, dar şi Premiul UNITER pentru intreaga activitate în 2005.

Continue Reading
To Top