Devine obligatoriu în România! Toți elevii vor beneficia de acest card
Devine obligatoriu în România! Elevii români vor primi un card din partea statului, acesta făcând parte din noile Legi ale educației. Ce se poate face cu acest card?
Devine obligatoriu în România!! Noile Legi ale educației au intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. Legile vin cu mai multe schimbări pentru elevi și pentru sistemul de educație în general.
Una dintre noutăți este reprezentată de cardul național de elev. Acest card va fi distribuit tuturor elevilor, în mod gratuit.
Pe acest card vor fi livrate beneficiile din Legile Educației. De asemenea, elevii pot primi pe el și facilități din partea operatorilor economici.
Este de menționat că acest card este nominal.
Schimbări în sistemul educațional
Legile educației mai prevăd și alte modificări. De exemplu, acum elevii pot fi din nou exmatriculați. Bineînțeles, acest lucru se întâmplă doar în cazuri grave.
De asemenea, elevul poate contesta exmatricularea și se poate apăra.
În decembrie anul trecut se renunțase la ideea de exmatriculare.
Odată cu intrarea în vigoare a noilor legi vor fi și mai puțini elevi în clasele de curs. De asemenea, ei vor avea în programă o nouă materie – „Istoria evreilor. Holocaustul”. Această materie este pentru elevii din clasa a 11-a.
Elevii români ar mai trebui să aibă încă o nouă materie obligatorie, aceea fiind „Istoria comunismului din România”. Momentan, aceasta nu a fost aprobată de către programa școlară.
O situație asemănătoare întâlnim și la materia opțională denumită „Istoria, robia și deportarea romilor”.
Noile legi ale educației prevăd ca bursele de merit să fie acordate unui procent de 30% din elevii unei clase. Se va ține cont de media la învățătură și de nota la purtare.
Acum doar elevii cu nota 10 la purtare vor primi medie. Înainte se putea și cu 9.50 media la purtare.
Anterior, elevii orfani de un părinte primeau automat bursă socială. Noile legi ale educației prevăd ca bursa socială să fie oferită pe baza veniturilor familiei.
Totuși, reprezentanții elevilor au contestat această măsură.
Unele sancțiuni ar fi eliminate
Recent, edupedu.ro a publicat un document din care reiese că forma legilor educației deținută de Guvern avea altă formă față de proiectul depus în dezbatere publică de către Ministerul Educației.
O modificare ar fi fost cu privire la sancțiunile aplicate în cazul vânzării și cumpărării de lucrări științifice. Aici ne referim la lucrări de licență, lucrări de masterat și de doctorat.
În proiectul de lege pus în dezbatere publică se stipulau sancțiuni de la 100.000 la 200.000 de lei, dar în lege apar doar sancțiunile cuprinse între 5.000 și 50.000 de lei.