Noul verdict pentru Simona Halep! Este anunțul pe care îl așteaptă toată România
Anunțul zilei despre Simona Halep! Sportiva mai are o singură șansă de a primi un alt verdict după ce a primit suspendarea pentru o perioadă de patru ani.
Simona Halep mai are o singură șansă de a schimba verdictul primit. Sportiva a anunțat deja că va profita de șansa de a face recurs în termen de 21 de zile de la anunțul suspendării pe patru ani. Avantajul acestui recurs vine prin faptul că Tribunalul de Arbitraj Sportiv urmează să judece totul de la zero. El va ignora deci verdictul inițial al Tribunalului Sport Resolutions, de la Londra.
În mod normal, în urma realizării recursului, Halep se poate aștepta la un nou verdict în termen de șase luni.
Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS), cunoscută și sub numele de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, este un organism internațional care are rolul de a soluționa litigiile și disputele care apar în cadrul sportului. Aceasta oferă o cale de apel pentru sportivi, cluburi sportive și alte părți implicate în dispute legate de sport. CAS intervine atunci când acestea nu pot fi rezolvate la nivel național sau la nivelul federațiilor sportive internaționale.
Deciziile CAS sunt definitive și obligatorii pentru toate părțile implicate. Ele sunt recunoscute în întreaga lume sportivă. Aceasta asigură un proces echitabil și independent de soluționare a litigiilor. Totodată, contribuie la menținerea integrității sportului și la respectarea regulilor și standardelor acestuia.
În ceea ce privește tenisul, CAS poate fi implicată în rezolvarea disputelor legate de antidoping, suspendări, sancțiuni disciplinare și alte aspecte legate de competițiile sportive. Deciziile CAS au o mare autoritate în lumea sportului.
Deciziile TAS sunt de cele mai mult ori mai blânde. Cazul Simonei Halep a vizat întotdeauna o posibilă pedeapsă de 4 ani pentru depistarea substanței Roxadustat. Pedeapsa s-ar fi redus însă la 2 ani dacă Simona dovedea că substanța a ajuns in corpul ei fără intenție. Totodată, Ea putea primi chiar și 6 ani, dacă ITIA reușea să convingă Tribunalul că în cazul Simonei există circumstanțe agravante
Totodată, Halep ar putea fi achitată dacă TAS va considera că, potrivit probelor, sportiva nu a avut intenție de consum, nici vină și nici neglijență. În acest caz Halep ar putea fi doar atenționată printr-un simplu avertisment.
Mădălina Diaconu, avocata acreditată pe lângă Curtea de Arbitraj independent d’Expert Suisse, absolventă a Universitatății Sorbona, a explicat pe scurt procedura. Ea susține că constănțeanca ar putea primi un verdict în primăvara lui 2024, potrivit ProSport.
„Toate etapele trebuie demonstrate și, anume, milimetru cu milimetru, trebuie argumentat și demonstrat cum a putut să ajungă acea substanță în corpul ei. Dacă aceste dovezi sunt suficiente și sunt concludente, atunci putem spune că are o șansă, poate una din zece sau poate două din zece, să zicem, de a obține un verdict favorabil”, explică Diaconu.
Mădălina Diaconu a adăugat că procedurile TAS au fost îmbunătățite și noul regulament prevede inclusiv termene mai mici pentru acordarea verdictelor.
„Vestea bună este că tocmai s-au îmbunătățit procedurile la TAS! A fost publicat un nou regulament care, acum, prevede termene mult mai scurte și care sunt imperative, de data aceasta, pentru arbitri. Este greu de estimat, însă, presupun că, în acest caz, ar fi un dosar care s-ar putea rezolva între 6 și 8 luni, probabil”, a conchis Diaconu.