Bancnotele care dispar definitiv! Decizia care se pregătește chiar acum
Australia pare să fie în curs de a renunța la utilizarea banilor cash, orientându-se rapid către o societate fără bani lichizi. Cu toate acestea, economiștii avertizează că această schimbare nu este neapărat benefică.
În doar doi ani, Australia se pregătește să devină o societate „fără numerar„. Asta, pentru că oamenii adoptă rapid plata cu telefonul și cardul în detrimentul bancnotelor tradiționale. Această tendință este prevăzută de experții australieni, conform news.com.au.
Utilizarea plăților electronice aduce mai multe avantaje: nu mai este necesar să cauți mărunțiș atunci când ești pe fugă, iar pierderea portofelului nu înseamnă că rămâi fără bani, deoarece poți bloca imediat toate cardurile.
Renunțarea la numerar reprezintă apogeul unor schimbări tehnologice. Acestea au început acum peste 15 ani, începând de la plățile cu cardul. Aceasta a evoluat apoi odată cu progresul băncilor și integrarea cardurilor în era telefoanelor mobile inteligente, transformându-le în instrumente de plată omniprezente.
„Nu am avut niciodată o societate fără numerar, așa că nu știm cum arată. Toate schimbările pe care le-am văzut ne-au adus într-o situație în care nu mai avem nevoie de bani cash”, a declarat Sarah Wells, un specialist financiar citat de news.com.au.
Aceeași estimare indică eliminarea completă a numerarului din Australia până în 2026. Procesul a început deja. Asta, deoarece țara a înregistrat o „pierdere” de un miliard de dolari în numerar fizic. În comparație cu masa monetară aflată în circulație. Chiar dacă banii fizici mai există, tendințele adoptate de consumatori au redus semnificativ necesitatea de bancnote și monede.
„Nu a existat o cerință pentru ca aceștia să revină în circulație. Pentru că oamenii nu mai merg să scoată bani din bancomat ori de la bănci”, a spus Wells.
Lipsa de cash este în legătură directă cu „online-ul”
Reversul medaliei este imposibilitatea plăților și a tranzacțiilor în cazul unei deficiențe a sistemului. Așa cum s-a întâmplat cu o pană de mai bine de opt ore a principalului furnizor de internet, Optus, luna trecută, arată sursa. Multe afaceri în derulare au fost suspendate, iar oamenii au revenit la banii cash. Iar asta este „un ceas deșteptător” pentru ca oamenii să poarte mai mulți bani cash la ei, a mai spus finanțista.
Convenabil cum este, sistemul de plată fără cash este intrinsec legat de rețelele de comunicații vulnerabile, ceea ce introduce posibilitatea haosului la nivel național în cazul în care o rețea pică, chiar și pentru câteva ore, așa cum s-a văzut deja.
Alt risc al unei societăți preponderent fără numerar constă în oferta de bani cash disponibilă pe piață în caz de criză financiară majoră.
După ani de eliminare treptată a banilor fizici din sistem, atunci când mii de oameni ar încerca să-și retragă economiile simultan ar fi o catastrofă.
„Provocările pe care le avem în trecerea către o societate mai puțin dependentă de numerar sunt că, dacă am eliminat un miliard de dolari, înseamnă că există un miliard de dolari mai puțin în bancomatele pe care le putem utiliza. Deci, dacă începem să avem mai multe întreruperi ale sistemului sau alte neajunsuri, oamenii pot merge la un bancomat, dar banii s-ar putea să nu fie acolo”, a explicat Sarah Wells.
Există însă și o latură mai puțin favorabilă a acestei evoluții. În cazul unei defecțiuni a internetului, plățile și tranzacțiile devin imposibile, determinând reluarea utilizării banilor cash. Incidentul în care Optus a fost implicat a suspendat multe afaceri aflate în desfășurare. Și a forțat oamenii să revină la tranzacțiile tradiționale cu numerar.