Epidemie de rujeolă. Alexandru Rafila: A apărut pentru că mulți copii nu sunt vaccinaţi
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, joi, că epidemia de rujeolă din România este rezultatul acumulării unei cohorte, adică un număr mare de copii sunt nevaccinați, neprotejați.
De ce a apărut epidemia de rujeolă în România? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le-a transmis părinților, joi, că epidemia de rujeolă a apărut întrucât mulți copii sunt nevaccinați.
Epidemia de rujeolă a apărut din cauza reducerii acoperirii vaccinale la nivel național. Doar 78% pentru prima doză și doar 62% pentru a doua doză de vaccin împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului.
Prin vaccinare, spune el, multe boli pot fi prevenite. Deși unele boli pot părea eradicate, există riscul reapariției lor, în special în țările unde acoperirea vaccinală este redusă.
„Prin vaccinare şi a mea, a dumneavoastră, a copiilor dumneavoastră, multe dintre bolile pe care de care am auzit dar nu le-am mai văzut, am auzit de difterie, eu personal nu am văzut niciun caz de difterie, am auzit de poliomielită, nu am văzut niciun caz de poliomielită, am văzut e adevărat oameni care aveau sechele de poliomielită, adică consecinţele infecţiei, dar toate aceste boli care aparent au dispărut se numesc în pericol de reemergenţă adică de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli.
Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import dar nu trebuie să lăsăm garda jos pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii şi nu ne dorim niciun fel acest lucru.
Gândiţi-vă că avem la frontieră un război şi acolo, în Ucraina sunt probleme cu siguranţă legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, a declarat, joi, ministrul Sănătății.
Potrivit spuselor sale, măsurile sanitare impuse recent în România sunt recomandate atât de Centrul European de Control al Bolilor, cât și de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Există o ţintă de eliminare a acestei boli ca şi problemă de sănătate publică, la nivel global. Vaccinurile sunt victima propriului succes”, a adăugat el.
Rujeola în rândul copiilor
Rujeola este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei. Afectează, în special, copiii, dar poate să apară la orice vârstă.
Febra și simptomele gripale. Rujeola începe adesea cu simptome asemănătoare gripei, cum ar fi febră, oboseală, dureri de cap și dureri musculare.
Erupția cutanată. Un simptom caracteristic al rujeolei este apariția unei erupții cutanate roșii și pete pe piele. Aceasta începe de obicei la nivelul feței și se răspândește în jos pe tot corpul.
Conjunctivită. Infecția rujeolei poate provoca inflamarea conjunctivei ochilor, manifestându-se prin roșeață, senzație de nisip în ochi și secreții.
Tuse și răceală. Copiii cu rujeolă pot dezvolta simptome respiratorii precum tuse, secreții nazale și congestie.
Complicații respiratorii. În unele cazuri, rujeola poate duce la infecții respiratorii severe, cum ar fi pneumonie sau bronșită.
Complicații neurologice. Deși rare, rujeola poate afecta sistemul nervos central și poate provoca encefalită, o inflamație a creierului, ceea ce poate duce la complicații grave.
Suprimarea sistemului imunitar. Rujeola poate slăbi sistemul imunitar al copilului pentru o perioadă de timp, expunându-l la riscul de a dezvolta și alte infecții.
Risc de deces. În cazuri severe sau în absența îngrijirii medicale adecvate, rujeola poate duce la complicații grave, inclusiv deces, în special la copiii cu sistem imunitar slăbit sau în condiții de sărăcie.