Lovitură pentru românii cu pensii mici! Se suspendă oficial
Cardurile pentru alimente au fost încărcate de guvern. Este insa ultima data pentru foarte multi pensionari când primesc acest tip de ajutor. Din ianuarie pensiile vor fi indexate cu rata inflației, insa plafonul pentru acordarea acestui tip de sprijin ramane acelasi.
Vești bune pentru românii care primesc vouchere de alimente. Ultima tranșă din acest an a tichetelor sociale, în valoare de 250 de lei, a început deja să fie încarcată pe carduri. Procesul se va finaliza până pe data de 15 decembrie.
Lovitură pentru mii de pensionari la început de 2024. Mulți nu vor mai primi vouchere pentru alimente
Guvernanții au anunțat că și în 2024 statul va acorda vouchere de alimente în valoare de 250 de lei o dată la două luni, ajutând astfel familiile și persoanele aflate în nevoie.
De la anul se schimba plafonul, iar mulți pensionari, beneficiari ai voucherelor pentru alimente, nu vor mai primi bani pe card. Din ianuarie 2024 pensiile vor fi indexate cu rata inflației, însa plafonul pentru acordarea voucherelor pentru alimente a rămas același, potrivit România TV.
Autoritățile se gândesc însă să majoreze plafonul pentru acordarea voucherelor pentru alimente la 2.000 de lei de la 1.700 de lei.
Beneficiarii voucherelor sociale pentru alimente și mese calde sunt:
pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special;
copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu;
familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere și familiile monoparentale cu venituri mici;
familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.
Lovitură pentru românii cu pensii mici
Lovitură pentru toţi cei cu pensii mici! Noua lege a pensiilor trebuia să implementeze o altă formulă de indexare a pensiilor. Cel puțin așa promitea premierul Marcel Ciolacu în urmă cu peste o lună. Cu toate acestea, noul proiect o păstrează pe cea care a fost respectată timp de peste un deceniu.
Mai precis, Ciolacu preciza că viitoarea lege va include măriri mai mari pentru cei cu pensii mici. Drept urmare, el spunea că se va renunța la formula de indexare anuală. Ea majora veniturile pensionarilor cu același procent.
Cu toate acestea, proiectul dat publicității marți, 31 octombrie, de către Ministerul Muncii menține formula actuală. Acest lucru înseamnă că și în viitor pensiile vor fi indexate cu același procent care se aplică tuturor. Tipul acesta de indexare are ca rezultat majorarea pensiilor mici cu o valoare numerică mai mică. Pe de altă parte, cei câștigați sunt tot pensionarii cu venituri mari, care vor primi pensii majorate.
Noua lege a pensiilor propune indexarea uniformă pentru toate pensiile.
„Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, aflăm din articolul 84, alineatul 3 al proiectului de lege a pensiilor pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii.
Această formulă de indexare este identică cu cea implementată prin Legea 263/2010. Aceasta a fost în vigoare de la 1 ianuarie 2012. Guvernanții preferă această variantă, deoarece pe de o parte ține cont de inflație, protejându-i astfel pe pensionari, iar pe de alta, este calculată în funcție de performanța economică.
Problema este că această indexare uniformă poate face ca un pensionar care primea până acum 10.000 de lei, să primească în plus 1.000. În același timp, cineva cu pensia de 1.000 de lei, va primi doar 100 de lei. Acest lucru se va întâmpla la o indexare de 10%.
Promisiunile premierului Marcel Ciolacu. Soluțiile sunt limitate de noua lege a pensiilor
Lovitură pentru toţi cei cu pensii mici! În luna septembrie, premierul însuși arăta problema cu acest tip de indexare. La acel moment el dorea eliminarea uniformității indexării.
„Este normal şi corect, nu că sunt eu de la un partid social-democrat, ca pensiile mici să fie primele mărite. Nu putem mări cu acelaşi procent pensiile mici, cât şi pensiile mari. Exact ca la sporul de antenă. Nu pot să dau acelaşi procent”, spunea Ciolacu.
Pensionarii din România se pot consola, totuși, cu faptul că indexarea din 1 ianuarie 2024 va fi una majoră, deoarece valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8 % și va fi de 2032 lei.
Alte posibile soluții pentru susținerea pensionarilor includ ajutoarele cu caracter excepțional, de tipul one-off. Acest tip de ajutor a fost oferit în 2023, când pensionarii au primit un ajutor în două tranșe. Cu toate astea, noua lege a pensiilor limitează cheltuielile statului cu pensiile.
„Începând cu anul 2025 procentul de majorare (…) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos”, aflăm din document.