Ouă cu puțin colesterol, dar cu un preț mare. De ce sunt negre ouăle găinilor Ayam cemani
Ayam Cemani este recunoscută drept cea mai rară rasă de găini din lume. Această specie remarcabilă se distinge prin nuanța sa neagră, care nu se limitează doar la penaj. Ayam Cemani are inclusiv carne, organe și ouă de culoare neagră.
Originea acestei rase se află în satul Cemani, de pe insula Java, din Indonezia. Cu toate acestea, Ayam Cemani a depășit granițele țării sale de origine și a devenit o rasă exotică crescută și în alte părți ale lumii. În Europa, se pare că a fost introdusă abia în 1998 de către crescătorul olandez Jan Steverink.
Standardul acestei rase impune ca exemplarele Ayam Cemani să fie de dimensiuni medii, subțiri, ferme și musculoase. Umerii și pieptul trebuie să fie largi, aripile lungi și puternice. Coada este menținută la o înălțime moderată, iar coapsele ar trebui să fie puternice și musculoase. Penele sunt negre, dar pot prezenta irizații de violet-verde până la purpuriu în lumina soarelui.
Ce face specială rasa Ayam Cemani nu este doar penajul său negru, ci și pielea, ciocul și organele interne de culoare neagră. Chiar și ouăle găinilor Ayam Cemani, contrar așteptărilor, nu sunt negre, ci au o culoare crem. Această particularitate este atribuită unei gene dominante responsabile de hiperpigmentare, denumită melanoză sau fibromelanoză, care nu afectează în mod negativ sănătatea păsării.
Se spune că găinile Ayam Cemani au fost folosite în diverse ritualuri religioase și mistice în diferite regiuni ale Asiei. Cocoșii ating, în general, o greutate de aproximativ 2,5-3 kg, în timp ce găinile ajung la aproximativ 2 kg.
Reproducerea acestei rase este destul de complexă, dar cu condițiile adecvate de incubație, rata de eclozare poate ajunge la 70%. În primul an, păsările Ayam Cemani depun în medie între 80 și 100 de ouă. Aceste ouă sunt considerate delicatese culinare, însă puțini occidentali sunt dispuși să le consume.
Datorită rarității lor, prețurile pentru un cuplu de găini Ayam Cemani pot ajunge, în Statele Unite, la 2000-2500 de dolari. În România, prețurile variază de la crescător la crescător, situându-se în medie la 75 de lei pentru un pui de trei săptămâni, 100 de lei pentru un pui de o lună și jumătate, 150 de lei pentru unul de două luni și jumătate, iar un ou se vinde cu aproximativ 15 lei.
Carnea și ouăle provenite de la găinile Ayam Cemani sunt considerate sănătoase și delicioase. Carnea neagră are un gust intens și distinctiv și conține mai multe proteine decât carnea albă de pui. Bogată în vitamine și minerale, carnea și ouăle conțin, de asemenea, nivele reduse de grăsimi și colesterol, ceea ce le face atrăgătoare pentru cei interesați de sănătate.