Care este forma corectă de plural a cuvântului „nivel”. Așa se scrie corect gramatical
Categoric limba română se numără printre cele mai complexe limbi din lume. Chiar dacă nouă, românilor, ni se pare extrem de ușor să o vorbim, de cele mai multe ori exprimarea eronată sau chiar cunoașterea insuficientă a acestei limbi ne poate expune chiar și pe noi la probleme uriașe. Acest lucru se întâmplă și în cazul cuvântului „nivel”. Care este forma de plural a acestui cuvânt.
Limba română poate pune probleme chiar și celor mai experimentați vorbitori. Ei bine, acesta este și motivul pentru care există anumite situații în care poți confundă termenii, iar asta pentru că nu știi exact când să folosești un cuvânt sau care este forma lui corectă.
O mulțime de vorbitori ai limbii române se confruntă zilnic cu probleme care mai de care mai serioase în ceea ce privește vorbirea și scrierea corectă. Ei bine, cei mai mulți nu cunosc care este exact pluralul cuvântului “nivel”. Acest cuvânt este folosit adesea greșit.
Cei mai mulți susțin și folosesc în vorbirea de zi cu zi plural “nivele”, în timp ce alții dau ca formă corectă pe cea de “niveluri”.
Pentru a vedea care este forma de plural a acestui cuvânt, prima dată trebuie să vedem ce înseamnă acest cuvânt utilizat aproape zilnic.
“Inălţimea la care se găseşte un punct, o linie sau o suprafaţă a unui loc sau a unui obiect în raport cu un plan orizontal dat.”, este definit cuvântul “nivel” în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX).
Mai mult, substantivul “nivel” are o formă folosită și în geologie.
“Zonă geologică sau o subdiviziune stratigrafică a etajelor şi a subetajelor, care se distinge prin fosilele caracteristice pe care le conţine.”, este definit cuvântul “nivel” în geologie.
Substantivul “nivel” are o formă diferită, folosit în chimie, biologie, medicină şi chimie.
“Valoarea intensivă a unei mărimi în raport cu o valoare de referinţă.”, este definit cuvântul “nivel” în chimie, biologie, medicină şi chimie
Când foloseşti „niveluri” sau „nivele”?
În acest fel, forma de plural a substantivului neutru „nivel” este „niveluri”.
Exemplu: ”Blocurile cu patru niveluri (sau cu patru etaje) sunt cele mai sigure din punct de vedere seismic” şi ”Oficialităţile din cele două ţări au stabilit relaţii la mai multe niveluri”.
Pe de altă parte, românii care folosesc cuvântul nivele au și ei dreptatea lor. Însă, acest lucru doar în cazul în care folosesc acest cuvânt că pluralul ”nivelei”. Mai exact, a sculei care este folosită în construcții.
Nivela este un instrument de verificare a orizontalităţii unei piese, a unei maşini sau a unei instalaţii, sau de verificare a verticalităţii unui perete în curs de construire. Și, nu în ultimul rând, nivelamai este cunoscută și sub denumirea de ”poloboc”.