Știri interne

Nu mai consumați aceste sucuri! Renunțați la ele dacă țineți la sănătate

Nu mai consumați aceste sucuri! Renunțați la ele dacă țineți la sănătate

Teoretic, sucul ar trebui să fie o băutură sănătoasă. La urma urmei este făcut din fructe. Din păcate, multe dintre sucurile îmbuteliate de pe rafturile magazinelor conțin foarte puține fructe și o tonă de zahăr adăugat. Studiile arată că băuturile îndulcite cu zahăr sunt cea mai mare sursă de calorii și zahăr adăugat în dietă.

Aceste băuturi nu te satură și nici nu oferă o valoare nutritivă. De aceea, sunt denumite pe bună dreptate „calorii goale”. Chiar dacă creșterea în greutate nu vă îngrijorează, rețineți că un consum regulat de băuturi bogate în zahăr poate crește riscul de boli de inimă, diabet de tip 2 și chiar anumite tipuri de cancer, potrivit Eatthis. În ultima vreme, au apărut date clare care arată că aceste băuturi au o legătură directă cu diferite probleme cognitive, cum ar fi demența.

Ce face un suc cumpărat din magazin să fie nesănătos
Experții spun că acești factori vă pot ajuta să identificați acele băuturi carbogazoase care nu au ce căuta într-o dietă.

– Cantități mari de zahăr adăugat

Ca regulă generală, cu cât un suc conține mai mult zahăr adăugat, cu atât este mai rău pentru tine, potrivit dieteticianului Krutika Nanavati.

– Conținut redus sau deloc de vitamine

Sucul ar trebui să conțină întotdeauna vitamine – dacă nu conține, probabil că este preparat cu foarte puține fructe reale, spune Jesse Feder, antrenor personal și dietetician.

– Aditivi

„Unele sucuri din magazin conțin alte ingrediente, care le pot reduce beneficiile pentru sănătate, cum ar fi arome și coloranți artificiali, conservanți și agenți de îngroșare”, explică Nanavati.

Coloranții Red 40, Yellow 5 și Yellow 6 pot conține cantități mici de benzidină, o substanță chimică despre care se știe că poate duce la cancer.

Pot provoca diabet, creșterea în greutate și boli de inimă
Băuturi precum Coca Cola conțin 39 g zahăr, Sprite – 38g zahăr, iar Mountain Dew – 46g zahăr. Excesul de zahăr poate provoca diabet și creșterea în greutate, dar poate duce și la boli de inimă și la scăderea funcției cognitive. Recent, s-a constatat un alt efect secundar grav al consumului de băuturi carbogazoase: riscul afecțiunilor hepatice. Un studiu al Universității Tufts, publicat în Journal of Hepatology, a examinat dieta a 2.634 de persoane, pentru a vedea dacă există o corelație între cantitatea de băuturi pe bază de zahăr și dimensiunea ficatului. Rezultatele sunt terifiante, spun autorii studiului.

Cercetătorii au descoperit „o prezență mai mare a afecțiunilor hepatice nealcoolice la cei care au spus că beau mai mult de o băutură carbogazoasă pe zi, comparativ cu cei care au spus că nu le consumă”. Altfel spus, persoanele care beau în mod regulat băuturi cu zahăr prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli ale ficatului, în special la persoanele obeze sau supraponderale. Aportul de sucuri dietetice „nu a fost asociat cu bolile ficatului gras”, se spune în studiu.

De trei ori mai multe șanse de a suferi de demență
O lucrare mai veche, din 2017, a descoperit că persoanele care au consumat în mod constant băuturi carbogazoase, pline de zahăr și aditivi, au de trei ori mai multe șanse de a suferi de demență și de a face un accident vascular cerebral, decât cei care nu au băut. Cercetarea a fost o continuare a unui studiu anterior, mai amplu, care a descoperit că un consum continuu de băuturi dulci a dus la un volum mai mic al creierului și la slăbirea memoriei. De fapt, participanții la studiu ar fi observat aceste efecte secundare după ce au consumat doar două băuturi îndulcite.

„Aceste studii nu sunt cele mai importante, dar vin cu date puternice”, a explicat Sudha Seshadri, profesor de neurologie la Boston University School of Medicine.

Continue Reading
To Top