Faxnews

Știri interne

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. „Are rol de mediere între om şi divinitate”

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. „Are rol de mediere între om şi divinitate”

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători de peste an de care se leagă numerose tradiții și obiceiuri. Este sărbătoarea în care oamenii își pun cele mai mari speranțe și ziua în care se rostesc cele mai multe dorințe. Există o mulțime de tradiții și obiceiuri menite să aducă bunăstare, belșug, sănătate și bucurie.

„Au rol de mediere între om şi divinitate” Știm cu toții că sunt anumite alimente care au funcții magice în perioada sărbătorilor mari din timpul anului. Și dacă le consumăm în anumite intervale de timp, potrivit credinței populare, ne pot aduce sănătate și prosperitate.

Se spune că dacă mâncăm mere în Ajunul Crăciunului și în ziua de Crăciun, vom fi norocoși și sănătoși pe parcursul întregului an care stă să înceapă. Mărul capătă în perioada din apropierea nașterii Domnului valențe magice și devine un “magnet” al bunăstării și al binelui. Potrivit etnologilor, mărul are un rol de mediere între om și divinitate.

„Dintre toate speciile vegetale este evident că mărul, alături de brad, apare încărcat cu funcţii magice, menite ‚să rezolve’ ori ‚să ajute’ la depăşirea anumitor stări şi, în general, să promoveze binele. Prin capacitatea sa de regenerare, de reînnoire şi de rodire periodică, mărul ocupă un important loc în economia sacrului. Poate fi socotit printre arborii care au rol de mediere între om şi divinitate, alături de brad şi stejar, fiind pom sacru şi consacrat, dominând peisajul paradiziac, fiind arbore cosmic, al vieţii şi al recompensei divine” – explică cercetătorul în etnologie Romulus Antonescu în lucrarea “Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești”, citat de cimec.ro.

„Scuturarea merelor de Sântilie este de bun augur pentru belşugul familiei”. Tot despre măr, în tradiția populară se mai spune că poate aduce și necazuri, dar și că poate influența starea vremii:

„Mărul este pomul Sfântului Prooroc Ilie, de aceea mere noi nu se mănâncă până în ziua în care este prăznuit sfântul (20 iulie), nici nu se scutură merele, nu se azvârle cu mere în sus, pentru ca grindina să nu bată merele. Nici nu se bat merele unele de altele, fiindcă se pot stârni furtuni mari, cu tunete, fulgere şi grindină.

Scuturarea merelor în ziua de Sântilie este de bun augur pentru belşugul general al familiei, iar, dacă din unii copaci cad fie şi numai două mere, este bine să fie chemaţi copii şi să le fie oferite ca pomană. Se crede că, pentru a avea noroc, este bine să se înghită în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, câte un sâmbure de măr. În ziua de Paşte, fetele trebuie să se spele cu merişor ras şi cu un ban de argint, introduse într-un vas cu apă, pentru ca tenul să fie alb şi rumen peste an” – a mai precizat etnologul.

Continue Reading

Mai multe Știri interne

To Top