Faxnews

Amanarea ratelor poate crește costul creditului cu 9%

Economic

Amânare rate creditul poate crește cu 9% sau 13%

Amânare rate solutia luată de peste 500 de mii de români, aduce o crește a costului creditului cu până la 13% pentru creditele ipotecare și cu până la 9% la creditele de nevoi personale.

Amanarea ratelor prelungită de guvern până la 31 martie 2021 este un ajutor pentru românii cu venituri mai mici din cauza situației mondiale. Dar specialiștii în economie și chiar băncile trag un semnal de alarmă, acestea pot ridica costul creditului cu 9%.

Amânarea ratelor poate crește costurile creditelor ipotecare cu 13% și cele de consum cu 9%

Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar atrage atenția clienților că amânarea ratelor pentru românii care nu au beneficiat încă de această facilitate, va crește costul creditelor cu 13 pentru cele ipotecare.

Creditele de consum sau nevoi personale pot avea variații de creștere cu valori cuprinse între 6-9%, afirma specialiștii, conform zf.ro.

Băncile recomandă românilor care-și pot permite cu eforturi consistente să achite ratele bancare să nu apeleze la soluția amânarii ratelor. Motivul este tocmai că perioada în care obligațiile de plata ratelor la bancă sunt suspendate, va duce la creșterea costului creditului.

“Amânarea la plată nu presupune ştergerea ratelor din scadenţarul pe care l-au agreat împreună cu banca şi nici îngheţarea plăţii acestora, deoarece după expirarea termenului de nouă luni se adaugă costuri noi. Amânarea la plată reprezintă doar un paleativ, o rezolvare parţială a problemelor consumatorilor”, spune Alexandru Păunescu, Preşedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Recomandările specialiștilor economici, dar și ai celor de la CSALB sunt atăt pentru persoanele fizice cât și pentru cele juridice.

Avocații recomandă să clienților să studieze foarte bine actele adiționale semnate cu banca, pentru că odată semnate este foarte greu să mai fie schimbate chiar și cu un proces.

Atenție la costurile amânării ratelor la credite! Recomandări CSALB

CSALB avertizează românii asupra efectelor negative ale amânării ratelor la credite

“Consumatorii trebuie să reţină că, dacă îşi suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani, şi cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani. Deci, la un credit de nevoi personale plăteşti trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului, iar la un credit ipotecar plăteşti şase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă”, explică Irina Chiţu, director comparator bancar FinZoom.ro.

560.000 de români, adică puțin peste 14% din totalul creditelor acordate, au apelat la soluția amânarii ratelor anul trecut.

Continue Reading
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe Economic

To Top