Faxnews

Știri interne

Atenție, șoferi! Este total interzisă parcarea pe trotuare. Mașinile lăsate în locurile nemarcate vor fi ridicate

Atenție, șoferi! Este total interzisă parcarea pe trotuare. Mașinile lăsate în locurile nemarcate vor fi ridicate

Se schimbă legea în privința parcărilor. Mașinile parcate neregulamentar, pe trotuar, vor fi ridicate.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a votat favorabil o propunere legislativă depusă la Parlament în urmă cu trei ani, conform căreia poliţia rutieră va putea ridica mașinile staţionate neregulamentar atât pe partea carosabilă, cât și pe trotuare, relatează Adevărul .

„Poliția rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staționate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administrațiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz” , se menționează în proiect.

Conform prevederilor actuale, poliția rutieră poate ridica mașinile parcate doar de pe partea carosabilă.

„Prin această formulare, poliția este privată de un instrument eficient prin care poate înlătura pericolul creat, spre exemplu, de către o mașină parcată neregulamentar într-un spital sau o școală sau o grădiniță. Sau în cazul în care prin staționarea vehiculului respectiv, pietonii – inclusiv părinți cu copii mici sau persoane cu dizabilități – sunt forțați să folosească carosabilul pentru deplasare expunându-se riscului de accidente. În toate aceste situații, din cauza formulării actuale a legii, poliția nu poate dispune singura măsură care poate înlătura efectiv pericolul, adică înlăturarea acelui vehicul”, se menționează în motivarea proiectului legislativ semnat de deputatul USR, Cătălin Drulă.

Guvernul a declarat că susţine iniţiativa legislativă, cu condiția ca ridicarea să fie făcută doar dacă nu este respectată distanța minimă de un metru pentru circulația pietonilor.

„Raţiunea este tocmai aceea că în România nu sunt suficiente locuri de parcare, iar ridicarea tuturor vehiculelor de pe trotuare ar fi practic imposibilă la ora actuală”, a declarat Alexandru Popa, reprezentantul Direcţiei Rutiere din Ministerul Afacerilor Interne.

„Referitor la obligaţia de un metru, în forma actuală este prevăzută în sarcina administraţiilor locale de a amenaja parcări pe trotuare, cu condiţia de a respecta distanţa de un metru pentru pietoni. Noutatea adusă prin iniţiativa legislativă este că se elimină sintagma «pe partea carosabilă». Prin propunere se doreşte să se ridice toate vehiculele staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar”, a mai subliniat reprezentantul MAI.

Continue Reading
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe Știri interne

To Top