Faxnews

Știri interne

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2024

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2024

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2024 este întrebarea de pe buzele tuturor credincioşilor care vor să ţină Postul Învierii Domnului, aceasta fiind ultima zi în care se mai poate mânca de “dulce”.

Postul Paştelui este primul post de peste an, fiind cel mai lung şi aspru, cu o durată de 40 de zile.

Cuvântul sec, din sintagma “lăsatul secului”, este înțeles că fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. Însă, la Sfinții Părinți, accentul nu cade numai pe mâncare.

Secul pe care îl cere postul ortodox este seclum, adică lumea împătimită. Omul cel vechi, omul păcătos trebuie să dispară treptat.

Sfinții Părinți au atras atenția că postul înțeles doar că efort alimentar, nu are nici o valoare: “De mâncare postînd, suflete al meu, dar de pofte necuratindu-te, în deșert te lauzi cu nemancarea… Că un mincinos vei fi urat de Dumnezeu și demonilor celor răi te vei asemăna, căci nici ei nu mănâncă pururea…”.

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se poate mânca de dulce, dinaintea începerii unuia dintre cele mai mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă, Postul Paştelui.

Lăsatul Secului pentru Postul Paştelui este o sărbătoare extrem de importantă şi marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

O tradiție comună este ideea de masă festivă la care se adună toată familia și petrec această sărbătoare.

În Bărăgan, un vechi obicei spune că de Lăsata Secului trebuie strânse toate oasele și resturile de mâncare într-o față de masă, iar a doua zi trebuie aruncate afară spre răsărit. Oamenii trebuie să rostească cuvintele „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite”.

Tot de Lăsata Secului pentru Postul Paştelui fiecare copil încearcă să prindă bucata de halviță cu gura, un lucru mai greu decât și-ar închipui mulți. Majoritatea celor care participa la această tradiție ajung să se murdărească din plin pe față și chiar pe haine. Se spune că persoana care prinde halvița în gură o primește drept recompensă.

O altă datină de Lăsata Secului pentru postul Paştelui care se păstrează și în zilele noastre este Legarea grânelor. Acest obicei se practică pentru că păsările sau alte dăunătoare să nu distrugă recolta gospodarilor.

De asemenea, de Lăsata secului, creștinii petrec alături de familie şi mănâncă bucate alese. Totodată, în această zi este bine ca finii să meargă la nași cu plocon, care constă într-o găină friptă, un colac mare sau o turtă în foi și o sticlă de vin.

Finii își cer iertare de la nași pentru greșelile pe care le-au făcut peste ani, iar după ce se împacă, se întinde masa şi se mănâncă plăcinte cu fructe și legume, struguri sau stafide care simbolizează sporul și vigoarea spirituală.

Când pică Lăsata Secului pentru Postul Paştelui în 2024
Postul Paştelui începe luni, 18 martie şi este cel mai lung şi aspru post dintre toate cele patru posturi mari de peste an.

Lăsata Secului pentru Postul Paştelui este duminică, 17 martie. În această zi, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiții şi obiceiuri pentru a le merge bine tot restul anului.

Postul Învierii Domnului are o durată de 40 de zile şi ne aduce aminte de cele 40 de zile ţinute de către Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale.

Continue Reading

Mai multe Știri interne

To Top