Faxnews

Știri interne

Daniel Baciu a explicat noua majorare a pensiilor, după model elvețian: ”De această creștere vor beneficia toți pensionarii! Este o certitudine!”

Daniel Baciu a explicat noua majorare a pensiilor, după model elvețian: ”De această creștere vor beneficia toți pensionarii! Este o certitudine!”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat care sunt cele mai mari schimbări care îi vizează pe pensionari în noua Lege a Pensiilor.

”Cel mai mare atu al actualului proiect de lege care se află în transparență este că prin noua formulă încercăm să eliminăm inechități. Sunt oameni care au ieșit la pensie pe diferite legislații. Acel număr de puncte, care înseamnă contributivitate, a fost raportat la diferite stagii de cotizare existente la momentul respectiv în legislație.

Au rezultat cuantumuri diferite de pensie. Sunt diferențe de câteva sute de lei. Practic, prin noua formulă din noua lege, acest lucru se înlătură, va conta numai numărul de puncte. La aceeași contributivitate, vor fi pensii egale în plată”, a explicat Daniel Baciu.

În ce constă noua formulă de calcul

”Acel VPR a rămas în vigoare, parte din legea 127 la care se adaugă puncte contributive peste acel 25, acele bonusuri și perioade necontributive, stagiu militar, facultate, daca aveți stagiu minim de 15 ani, vi se vor lua în calcul și acele stagii necontributive. Formula de calcul este cu puncte de contributivitate, VPR, raportat la 25 la care se adaugă bonusuri și puncte necontributive.

Iar o noutate spune foarte clar că, de la 1 ianuarie, toate pensiile din sistemul public se vor majora cu 13%. Valoarea punctului de pensie va ajunge la 2.032 lei. De aceasta majorare vor beneficia toți pensionarii. Este o certitudine”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

”Așa cum a fost în ultimii 4 ani, această indexare s-a dat de la 1 ianuarie și respectă modelul elvețian. Rata inflației și creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Trebuie să reușim ca legea să apară cât mai repede ca să putem să o implementăm cât mai repede”, a mai spus Daniel Baciu, la România TV.

Continue Reading

Mai multe Știri interne

To Top