Connect with us

Faxnews

Giuseppe Rotunno, directorul de imagine a murit ieri seară

Sursa foto: Prima Fila Magazine

Știri externe

Giuseppe Rotunno, directorul de imagine a murit ieri seară

Directorul de imagine Giuseppe Rotunno, cunoscut pentru realizarea filmului „All That Jazz” de Bob Fosse, cu care a și fost niminalizat la Oscar s-a stins din viață ieri seară.

Giuseppe Rotunno a murit duminică la 97 de ani

Peppino, așa cum era poreclit colaboratorul lui Federico Fellini și a lui Luchino Visconti a murit duminică în casa sa din Roma la 97 de ani. Familia a fost cea care a făcut anunțul fără să precizeze cauzele, informează Variety.

Rotunno s-a născut pe 23 martie 1923 la Roma. A intrat în industria cinematografică foarte devreme, la doar 20 de ani ca fotograf fix pentru studiourile Cinecitta. Primul film la care a lucrat a fost filmul de război „L’Uomo dalla croce” (Omul cu o cruce), realizat de Roberto Rossellini. De-a lungul timpului a lucrat cu mari regizori italieni.

Rotunno îl considera pe Luchino Visconti mentorul său. Împreună au lucrat la mai multe producții: „Le Notti bianche” (Nopți albe) în 1957, „Rocco e i suoi fratelli” (Rocco și fratele său) în 1960 și „Il gattopardo” (Ghepardul) în 1963 cu Cardinale și Alain Delon în rolurile principale.

Colaborarea cu Federico Fellini a început cu filmul „Satyricon” în anul 1969 și a cuprins opt filme. Printre cele mai cunoscute se numără „Roma” (1972), „Amarcord” (1973), „Casanova” (1976) și multe altele.

Giuseppe Rotunno numit și „magul luminii”

Directotul de imagine a fost cunoscut ca un maestru al luminiilor. Acesta putea crea atmosfere realiste, nostalgice sau neobișnuite doar prin utilizarea ingenioasă a tehnicilor de iluminare.

Giuseppe a cunoscut faima și peste hotare. La Hollywood a lucrat alături de Henry Koster la „The Naked Maja”, în 1966 a realizat „ The Bible” în regia lui John Huston. În 1971 a lucrat alături de Mike Nichols pentru filmul „Carnal Knowledge”. A colaborat și pentru filmul „Popeye” în regia lui Robert Altman. Ulterior a lucrat cu Terry Gilliam la “The Adventures of Baron Munchausen”.

Ultimul film la care a lucrat Rotunno a avut lansarea în 1997, intitulat „I Remember, Yes, I Remember” în regia lui Anna Maria Tatò.

Munca în cinematografie a lui Giuseppe a fost recunoscută și premiată. În 1966 a devenit primul non-american care a putut să se alăture Societății Americane a Cinematografilor. A fost nominalizat la Oscar și a câstigar un premiu BAFTA în 1980 pentru filmul „All That Jazz” de Bob Fosse. În anul 1999 a fost premiat pentru realizările sale la festivalul „Camerimage” din Polonia.

Chiar dacă nu a mai fost implicat în realizarea filmelor, Giuseppe nu a putut sta departe de această lumea. Din 1988 până în 2013 a predat la școala de film Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma.

Continue Reading

Paula Pasnicu este studentă la Facultatea de Jurnalism. Este pasionată de jurnalism și deși este ce mai tânără colegă din echipa Faxnews.ro, determinarea de care a dat dovadă a făcut rapid să fie avansată de la postul de redactor la cel de editor.

Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Mai multe Știri externe

To Top