Connect with us

Faxnews

Miriam Zenzile Makeba, „Mama africa”. Povestea de la exilul din Africa la ambasador al țării

MIRIAM MAKEBA .
Sursa foto: ROLAND GODEFROY

Media/TV

Miriam Zenzile Makeba, „Mama africa”. Povestea de la exilul din Africa la ambasador al țării

După o copilărie trăină în sărăcie aceasta a devenit o activistă care a luptat prentru drepturi egale. Miriam a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa .

Miriam Zenzile Makeba sau cunoscută drept „Mama Africa” are o poveste de viață demnă de filmele în care a jucat. Negresa s-a născut pe 4 martie 1932 în Africa de Sud și a crescut în sărăcie. Cariera muzicală început-o devreme alături de vărul ei. De aici a mai fost un singut pas până să ajungă în grațiile lui John F. Kennedy. A avut o relație bună și cu Nelson Mandela care a încurajat-o să reia legătura cu țara de bastină.

De unde începe povestea „Mamei africii”

Copilăria femeii a fost una tristă, tatăl ei a murit când aceasta eraa doar un copil. Din cauza situației finaciare precare a trebuit să locuiască cu bunica sa. Când era încă adolescentă a născut-o pe Bongi, fiica ei și singurul copil al artistei.

Miriam a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa

Miriam a început să cânte alături de vărul său și trupa acestuia, Cuban Brothers. La doar 23 de ani deja mergea în turnee în Africa de Sud, Zimbabwe şi Congo. A renunțat la trupa vărului ei și a început să cânte cu Skylarks, melodii tradiționale africane în ritmuri de jazz. Artista a cochetat cu actoria, în 1957 a avut prima apariție ăn cadrul filmului „Come Back Africa”, un documentar ce prezintă fapte sociale și comportamente umane precum rasismul. Rolul principal din „King Kong” (1959) al lui Todd Matshikiza i-a adus expunere internațioanlă.

Exilul din Africa

În 1959 a fost invitată la festivalul de film din Veneția pentru rolul din „Come Back Africa”. La puțin timp după artista a fost exilată din țara natală deoarece era un adversar activ al politicii sud-africane. Autoritățile i-au luat pașaportul, fiind primul muzican de culoare ce a părăsit Africa din cauza apartheidului. După aceasta au urmat mai mulți artisti care au avut aceeași soartă.

Aceasta a stat o perioadă la Londra, unde s-a cunsocut cu muziceanul Harry Belafont cu care a emigrat în Statele Unite ale Americii. La puțin timp după ce a ajuns în America, cei doi au cântat pentru John F. Kennedy la Madison Square Garden, cu ocazia zilei sale de naştere.

În anul 1963 a vorbit ăentru prima oară despre situația din țara de bastină la Națiunile Unite. În 1968 s-a întâlnit și s-a căsătorit cu liderul drepturilor civile, Stokely Carmichael, de care avea să divorțeze în 1973.

Omagiul și întoarcerea lui Mandela în Africa de Sud

Toată viața a luptat, iar în 1971 a vorbit din nou în calitate de delegat reprezentând Guineea la Naţiunile Unite în fața Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor. Activista a primit și premiul pentru Pace în cinstea muncii sale ca delegat.

Makeba a cântat la concertul în cinstea lui Nelson Mandela de pe stadionul Wembley din Londra. Liderul Congresului Național African a fost eliberat după 27 de ani de închisoare. Acesta a încurajat-o în nenumărate rânduri pe activistă să se întoarcă în Africa. După doi ani, acțiunile sale au dat roade, iar în anul 2001 a devenit ambasador al bunăvoinţei pentru Africa de Sud la Naţiunile Unite.

Makeba a murit pe 9 noiembrie 2008, după ce s-a îmbolnăvit în timp ce participa la un concert. Eveniment organizat pentru a-l susține pe scriitorul Roberto Saviano în poziția sa împotriva Camorra. A fost un puternic susținător al drepturilor omului și și-a continuat activismul până la ultima suflare. 

Continue Reading

Paula Pasnicu este studentă la Facultatea de Jurnalism. Este pasionată de jurnalism și deși este ce mai tânără colegă din echipa Faxnews.ro, determinarea de care a dat dovadă a făcut rapid să fie avansată de la postul de redactor la cel de editor.

Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe Media/TV

To Top