Faxnews

Noua formulă de calcul a pensiilor! Tabelul cu vârsta standard de pensionare în funcție de luna și anul nașterii

Știri interne

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă | Anunţul Casei de Pensii

Pensia pe care o va încasa în 2024 un român cu 37 de ani de muncă | Anunţul Casei de Pensii

Schimbările majore cu pensiile în 2024 odată cu recalcularea. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii a explicat la Antena 3 CNN, ce pensie va incasa un român cu un stagiu de cotizare de 37 de ani.

Casa Națională de Pensii se pregătește pentru creșterile de pensii de la 1 ianuarie 2024. De săptămâna viitoare începe tipărirea cupoanelor cu noile sume. Toate pensiile vor fi majorate cu 13,8%.

“Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

“Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.

Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Creșteri de peste 70% vor veni însă pentru o parte dintre pensionari, din luna septembrie a anului viitor. Noua formulă de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, potrivit principiului contributivității, va aduce bani semnificativ pentru cei care au stat mai mult în câmpul muncii.

Recalcularea va începe când se va termina digitalizarea dosarelor de pensie, care a ajuns la peste 95% potrivit șefului CNPP.

Analiști economici, avertisment creștere pensii
Analiștii economici atrag atenția că majorările vor fi înghițite rapid de scumpiri.

“Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, ar puterea-nea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, spune Adrian Negrescu, analist financiar, la Antena 3 CNN.

Continue Reading

Mai multe Știri interne

To Top