Faxnews

Știri interne

România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Câţi bani în plus pe card ar primi românii

România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Câţi bani în plus pe card ar primi românii

Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.

Uniunea Europeană va obliga țările membre, printre care și România, să adopte salariul minim european, care să permită cetățenilor să aibă un trai decent.

Există diferențe mari între statele membre ale UE în ceea ce privește măsura în care lucrătorii sunt acoperiți de convențiile colective și nivelul salariilor minime. Acest lucru se datorează, în parte, modelelor foarte diferite de piețe ale forței de muncă și nivelurilor diferite ale veniturilor din statele membre.

Ministerul Muncii confirmă că lucrează deja la un astfel de proiect, care ar urma să alinieze România la legislaţia europeană, dar precizează că ia în calcul mai multe variante de formulă de calcul.

„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Veniturile românilor ar trebui să crească din nou, în noiembrie 2024 când România trebuie să adopte venitul minim european. Este o obigație pe care România și-a asumat-o.

Pentru că nu există o foarte clară de calcul, ci doar recomandări, nu putem ști suma exactă pentru creșterea veniturilor, dar ea se situează între câteva sute de lei și chiar 1.000 lei.

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european.

Varianta 1
În România, câștigul salarial mediu brut este de 6.400 lei (3.974 lei net), dar creşte de la lună la lună. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană e 2.708 lei pe lună, iar salariul lunar minim brut e 3.300 lei.

Potrivit acelorași specialiști, dacă astăzi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2
Dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă, decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și, deci, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Varianta 3

În fine, o altă variantă este cea propusă de INS, cu salariul minim brut care se ajustează în funcție de rata inflației. În acest caz, la o inflație de 7%, salariul ar crește cu minim 200 de lei, în acest an.

Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

INS, însă, a propus o variantă mai simplă. Salariul minim brut se ajustează cu evoluția prognozată a ratei inflației furnizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Cum, la anul, se prognozează o inflație de 7%, creșterea salariului minim ar fi de 200 lei.

Dragoș Pîslaru, cel care a fost președintele Comsiei de negociere privind directiva, spune că țara noastră trebuie să decidă cât mai rapid care va fi formula de calcul a venitului minim adecvat.

”Dacă vom avea o procedură automată, practic dacă de la 1 ianuarie salariul minim va crește automat în baza unei formule sau va fi un proces semi automat în care indicatorii sunt o bază de discuție care ulterior să fie completată de un Consiliu Tripartit și o discuție cu privire la acest salariu.”, a spus acesta.

Patronatele și președintele Comisiei de Muncă din Parlamentul European spun că noul venit va creea predictibilitate pe piață.

România trebuie să implementeze această diectivă până în octombrie 2024.

Continue Reading

Mai multe Știri interne

To Top