Media/TV
Ce salarii sunt în presă, cât câștigă un prezentator sau redactor
Ce salarii sunt în presă. Cât câștigă un prezentator de știri sau un redactor.
Salariile din presa românească diferă mult de la postul pe care-l deții în redacția în care lucrezi. Daca un prezentator de știri poate câștiga minim 3000 de euro, un redactor senior ajunge la 5000 de lei luar.
Salariile din presă – cât câștigă prezentatorii de știri
Prezentatorii de știri sunt cei mai bine plătiți din domeniul presei pentru că prezintă un jurnal de știri și trebuie să fie impecabili.
Diferențele se fac în funcție de televiziune sau notorietate. Andreea Esca câștigă la Pro TV 30.000 de euro, dar asta pentru ca de 25 de ani este imaginea principală de la Știrile Pro TV.
Andreea Esca pe lânga imaginea știrilor Pro TV este și imaginea trustului PRO, prin urmare salariul ei este unul bine meritat.
Florin Busuioc salariu de 3000 de euro
Cel mai îndrăgit prezentator meteo, Florin Busuioc are un salariu destul de mic. Acesta prezintă rubrica meteo de de la jurnalul Pro TV de la 6-10, mai apoi la ora 13.00 și la principalul program de știri de la ora 21:00.
Antena 1 salarii ceva mai mici pentru prezentatorii de știri Observator
Alessandrei Stoicescu transferată de la Antena 3, are la Antena 1 un salariu de 10000 euro. După ce Andreea Berecleanu a plecat de la Observator, unde era renumerată cu doar 5000 de euro lunar.
Cât câștigă un redactor, ce salariu are?
Redactorul este acea persoană care scrie știrea pe site sau în ziar și care are salariul mul mai mic decât un prezentator.
Nu faceți confuzie între un redactor de site de stiri și un jurnnalist de investigații.
Un redactor pe site-uri precum digi24.ro, stirileprotv.ro, libertatea.ro, adevărul.ro sau alte site-uri de renume de știri ajunge să câștige 5000 lei, daca este un redactor senior, adică cu experiență.
Un redactor junior care abia acum învață tainele meserie de jurnalist are salariul între 2000 și 3000 de lei.
Majoritatea jurnaliștilor sunt plătiți pe Drepturi de Autor
Companiile din domeniul media evita taxele din cărțile de muncă și majoritatea site-urilor mici platesc jurnaliștii pe contracte de drepturi de autor pentru că acolo taxele sunt mai mici.
Sunt puține trusturi de presă ca Pro TV, Digi24 care plătesc 100% venituri pe cărți de muncă.
Munca de jurnalist nu este una simplă, chiar și pentru un redactor care are un flux de presă la dispoziție. EL trebuie să preia inormașia, s-o verifice și în foarte puțin timp trebuie să o publice pe site.
Site-uri obscure
Pe lângă zecile de site-uri oficiale de știri pe care le puteți vedea pe brat.ro, sunt o serie de site-uri obcure și care fură informația documentată și mucită de un junralist și o distribuie pe rețelele de socializare.
Deobicei sunt 2-3 oameni în aceste echipe care publică informații false sau de speriat pentru a atrage traficul, iar veniturile acestor depășete uneori cu mult venitul unui jurnalist onest.