Știri interne
De văzut astăzi: filmul „În căutarea tatălui”. Brâncuși secret. Omul, în umbra Artistului
La 145 de ani de la nașterea lui Brâncuși poți vedea pe Netflix sau la TV un documentar despre acesta.
Ca să nu mai ai și azi problema: noi la ce ne mai uităm pe Netflix sau la TV, îți recomandăm filmul zilei. „În căutarea tatălui” este o producție ce merită urmărită oricând, dar mai ales astăzi, de ziua sculptorului nostru național. Data de 19 februarie este declarată zi națională, împlinindu-se 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
Așa că diseară, în cinstea celui care ne-a purtat numele de români în întreaga lume, fă-ți un ceai sau pune-ți un pahar de vin și urmărește documentarul.
Filmul „În căutarea tatălui” a fost lansat în 2017, tot de ziua artistului și a fost difuzat atât în România, cât și în Franța. Evenimentul de lansare a purtat numele „Brâncuși secret: Omul, în umbra Artistului”. Se cunosc puține lucruri despre intimitățile lui Brâncuși, iar ce se cunoaște are legătură, în general, cu arta sa.
În regia lui Ionuț Teianu filmul „În căutarea tatălui”, „A la recherche du père perdu”, în franceză, prezintă mai multe detalii despre cel ce a fost sculptorul nostru faimosi, prin perspectiva fiului său, John Constantin Brâncuşi Moore
Puțini știu că Brâncuși a avut un fiu, pentru că nu a vrut să-l recunoască sau să-l cunoască niciodată. A avut o mare poveste de dragoste cu pianista Vera Moore, iar acesta a fost rodul iubirii sale.
La momentul filmărilor, John Constantin Brâncuşi Moore avea deja 80 de ani. Deși bătrân la rândul său, încă se simțea fiul respins și îndepărtat al celui căruia lumea îi venera lucrările. La 80 de ani, încă își căuta confirmarea identității.
Teianu îl surprinde pe fiul lui Brâncuși în tot felul de ipostaze. O scenă iconică a documentarului este cea în care bătrânul ajunge la cimitirul Montparnasse, unde e îngropat Brâncuși, se așează pe piatra de mormânt şi-şi aprinde o ţigară.
Acolo le arată vizitatorilor paşaportul pentru a-și dovedi identitatea. În alt cadru, bătrânul şi unul dintre cei doi fii ai săi, privesc împreună o licitaţie. Sculptura lui Brâncuși se vinde cu peste 7 milioane de dolari, la New York.
Cu adevărat emoționant este, totuși, momentul în care regizorul documentarului îi face o mare surpriză. John Constantin Brâncuşi Moore, fiul niciodată recunoscut, ajunge la Hobiţa, satul natal al tatălui. Își va cunoaște rudele din partea tatălui și va păși pentru prima și ultima oară pe pământ românesc, de unde și el își avea rădăcinile. Esența filmului e complexă și mesajul său este deopotrivă dureros dar și liniștitor.
Tot în 2016, John Constantin Brâncuşi Moore a murit, la scurt timp după încheierea filmărilor. Apucase să-și spună povestea…
Tot astăzi, vizionasă și documentarul „Tony Cragg despre Constantin Brâncuşi”
O altă recomandare pe care ți-o putem face pentru ziua lui Brâncuși, este să vizionezi documentarul BBC realizat în 1992. Materialul realizat în regia lui Christopher Swayne, produs de Bruno Wollheim şi de producătorul executiv Keith Alexander prezintă pe Tony Cragg în căutarea sculptorului român, Constantin Brâncuși.
Tony Cragg, faimos sculptor britanic, călătorește în România în pentru a descoperi exact ce l-a inspirat pe Constantin Brâncuşi în realizarea operelor sale.
Tony Cragg ajunge la la Hobiţa, satul natal al sculptorului român şi continuă cu cercetarea surselor de inspiraţie pentru ,,Sărutul”, ,,Mademoiselle Pogány III”, ,,Prometheus” şi ,,Coloana infinitului”, opere de referinţă chiar și astăzi, în sculptura contemporană.
Documentarul este realizat de BBC şi face parte din programul „Artist`s journey”.
Cele mai scumpe sculpturi ale lui Brâncuși
Nu sunt doar cele mai scumpe lucrări ale artistului, ci sunt printre cele mai scumpe din lume. „Muza adormită” și „La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” au ajuns în top 10 cele mai scumpe sculpturi vândute la o licitație.
„L’Homme au doigt” (1947) de Alberto Giacometti este cea mai scumpă lucrare, vîndută în 2015 cu 141,3 milioane dolari, de casa Christie’s din New York, fiind achiziționată de miliardarul Steven A Cohen.
„La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)” de Constantin Brâncuși Brâncuși a fost apreciată în 2018 la 71,2 milioane dolari, preț cu care a fost de casa Christie’s la New York. „Muza adormită” a sculptorului român s-a vândut tot în New York, în 2017, cu 57,4 milioane dolari.