Știri interne
Tradiții și obiceiuri de Dragobete 24 februarie. A fost fiul babei Dochia
Cine a fost Dragobete, legenda spune că a fost fiul Babei Dochia și zeul veseliei, tinereții și iubirii.
Dragobete sau sărbătoarea autohtonă a iubirii. Cine a fost Dragobete, legenda spune că a fost fiul babei Dochia. Se spune că flăcăul avea înzestrat talentul de a cuceri fete. Ziua de 24 februarie este sărbătoarea națională a iubirii. Sunt o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții în această zi pe care unii români încă le respectă chiar și în ziua de azi.
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Dragobete
Sărbătoarea dragostei din 24 februarie, numită Dragobete, este înrădăcinată de mult în istoria românilor. Ziua nu vine doar cu serbarea iubirii ci și cu anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.
Se spune că pe 24 februarie este bine să culegi flori vii din natură. Cum ar fi ghiocelul sau alte flori care răsar din zapadă. Dacă sunt pomii înfloriți, e bine să să fie luată o crenguță cu flori sau câțiva ghicei care să fie puși lângă icoane.
Acest lucru se recomandă în special celor singuri. Tot de Dragobete nu este bine să te cerți cu nici o femeie sau niciun bărbat. Se spune în tradiția populară că asta aduce ghinion în dragoste.
Certurile cu bărbații dacă ești femeie sau certurile cu femei dacă ești bărbat, superstiția spune că ți-ar aduce un an fară iubire.
Tot de Dragobete este bine să porți haine curate sau noi. Pentru a serba sărbătoarea iubirii și a purității.
Alte tradiții spun că dacă nu este brumă în ziua de Dragobete, nu va mai fi în anul curent.
De asemenea dacă pe 24 februarie plouă, primăvara va fi timpurie și frumoasă.
Dacă în ziua de 24 februarie, de Dragobete auzi pupăza cum cântă, vei avea parte de prosperitate și vei fi harnic tot anul.
Cine a fost Dragobete?
Legenda populară spune că Dragobete a fost fiul babei Dochia. De asemenea ar fi fost Zeul tinereții, iubirii și veseliei. Tocmai de aceea tradiția spune că în această zi trebuie să fii vesel și bucuro de viață.
Să lași pentru o zi departe grijile și să fii optimist. Să ceri universului bucuria de care ai nevoie, dar să nu fie materială.
Legenda românească spune că Dragobetele îți poate aduce prosperitate și multe lucruri bune dacă în ziua celebrării nu te enervezi și nu superi pe nimeni.
Celor care sunt împreună cu cineva le este recomandat să-și sărute partenerul de viață. Nu se impun cadouri sau lucruri materiale, sărbătoare în sine presupune și se axează mai mult pe afecțiunea sinceră și dragostea pură.
Sărbătoarea tradițional românească este definiția bucuriei și a veseliei. Dar mai ales a sentimentelor sincere față de persoana iubită.
Respectul și respectul acordat persoanei iubite, soției este ceea ce cere această sărbătoare pentru a fi prosper în dragoste tot anul.
Tot sărbătoarea din 24 februarie, Dragobete, amintește de importanța conexiunii umane. Nu pune accent pe nimic fizic ci pe bucurie.
Florile timpurii sunt considerate un fel de ofrandă aduse persoanei dragi. Cel mai mare cadou de Dragobete care poate fi făcut, conform legendei, sunt flori din rădăcină timpurie. Ghioceii sunt cei mai la îndemâna în această perioadă și ei trebuie dăruiți pe 24 februarie.
Cine a fost Baba Dochia, mama lui Dragobete?
Baba Dochia, sunt multe legende legate de acest personaj. Tot ce se știe că datorită ei a fost aleasă sărbătoarea babelor din martie.
În perioada 1-9 martie bine să-ți alegi o babă și în funcție de cum va fi ziua pe care ți-ai ales-o, așa îți va fi anul.
Unii spun că baba din martie, Baba Dochia, mama lui Dragobete, se alege în fucție de ziua nașterii. Adica se aduna numerele din ziua nașterii și asta e ziua babei din martie.
Stancoci Ana María
24 februarie 2021 at 11:12
Numarul 7 la mine