Știri interne
Au apărut primele concluzii în cazul crimei de la Onești. Modul de relaționare a fost defectuos
Ancheta de la Onești aduce priemle lămuriri. Comunicarea a fost defectuoasă între organele legii.
Pe 1 martie două persoane și-au pierdut viața sub ochii echipajelor de poliție. Conducerea Poliției Române a încehiat ancheta declanșată la Poliția Onești și Poliția Județeană Buzău. La aproape două săptămâni de la tragicul incident au apărut primele concluzii ale anechetelor. Cei de la IGPR au anunțat că relaționarea a fost defectuoasă, negociatorul nu cunoștea convorbirile telefonicee ale agresorului cu cei de la 112. Mai mult, aceștia susțin că se putea intervenii în forță. Polițiștii de la fața locului cunoșteau pericolul la care erau expuse victimele.
Primele concluzii ale controlului în cazul crimei de la Onești. Ce se putea face pentru a preveni crima
Oficialii au anunțat că în urma tragicul incident s-au constatat deficiențe în sarcina a 14 politiști, 8 ofițeri și 6 agenți. În urma dublei crime conducerea, atât a poliției Județene cât și din Onești a fost demisă. Ministrul de Interne, Lucian Bode a făcu anunțul că demisa acestora a stat pe fondul neglijenței în serviciu.
Cei care au anchetat cazul de la Onești au descoperit că organele legii nu s-au documentat în legătură cu antecedentele penale ale atacatorului. Gheorghe Moroșan, agresorul avea mai multe dosare penale, inclusiv pentru agresiune. Cei care au intervenit nu cunoșteau nici amenințările transimise anterior. Agresorul a făcut mai multr petiții după ce a pierdut apartamentul în 2010. Mai mult, informaţiile pe care le avea coordonatorul acţiunii nu au ajuns şi la şeful echipei de intervenţie sau la negociator.
Negociatorul nu știa despre discuția dintre atacator și operatorul de la 112. S-a mai constatat că datele transmise de către IGPR au fost eronate, incomplete și mult prea târzi. În datele transmise atacatorul apărea fără antecedente penale sau boli psihicei. Astfel, nu s-a putut face o profilare corectă, iar negociatorul nu a putut evita sau întârzia crima.
Polițiștiii de la fața locului cunoșteau pericolul la care erau expuse victimele. Aceștia i-au văzut pe cei doi bărbați legați. Adjunctul șefului IPJ Bacău, deşi avea toate datele necesare pentru evaluarea gravităţii situaţiei de risc, nu s-a deplasat la faţa locului în vederea coordonării acţiunii. El a ajuns la locul crimei abia la ora 17:50.
Ce studii avea negociatorul de la Onești
Agentul-șef adjunct, Marius – Ștefănuț Moraru a fost desemnat să negocieze criza de la Onești. Negocierea a durat trei ore și a eșuat din cauza motivelor prezentate mai sus. Întrebat de jurnaliști ce strudii are, Moraru a spus pe scurt studiile aboslvite, dar nici una nu îl califica pesntru acest post, potrivit Libertatea.
Șefii poliției susțin că pregătirea profesională e parte a „noțiunii de viață privată”. Negociatorul a terminat licelul în Adjud, având o medie la bacalaureat de 9,15. În anul 2009 a intrat la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, care este echivalentul cu o postliceală. A intrat la Facultatea de Drept din Sibiu, urmând cursurile de la distanță. După facultate s-a înscris la master în domeniul Managementului.
În paralel cu formarea lui universitară, Moraru a lucrat ca agent de poliţie la postul din comuna Pufeşti, Vrancea, între 2011 și 2014. Cariera lui suportă o schimbare majoră în 2015. Din poliţia rurală, Moraru ajunge direct în Serviciul de Acţiuni Speciale (S.A.S.) din cadrul IPJ Bacău.