Criza alimentară se simte din ce în ce mai accentuat. Ce ar trebui să facă România
Sursa foto: Getty Images

Economic

Criza alimentară se simte din ce în ce mai accentuat. Ce ar trebui să facă România

Criza alimenatară este din ce în ce mai aproape Coșul de cumpărturi va costa mai mult. România are probleme prinvind procesarea materiei prime.

Dacă ai observat că atunci când mergi la cumpărături coșul devine din ce în ce mai gol, achitând aceeași sumă. Prețuriele alimentelor sunt de vină pentru acest lucru. Acestea au crescut pentru a zecea lună la rând depășind maximul din iunie 2014.

Economistul Mircea Coșea a vorbit despre impactul pe care îl va avea criza alimentară asupra României. El consideră ca această criză va veni mai repede decât era preconizat. Acesta consideră că este benefic ca țara noastră să aibă programe de stimulare a producției prime pentru a nu mai importanta.

Criza alimentară se simte din ce în ce mai accentuat. Prețurile alimentelor cresc continuu de zece luni

Criza alimentară esre preconizată să vină abia peeste 10-15 ani, spune profesorul de economie, Mircea Coșea. După o analiză a prețurilor din ultimele luni, acesta se teme că momentul crize este tot mai aproape. De aproximativ zece luni prețurile alimentelor sunt în continuă creștere. În martie au ajuns la cel mai înalt nivel, depășind valoarea din iunie 2014.

 Calculele au fost făcute de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și se bazează pe un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Economsictul Coșea consideră lunile prezente o pre-periodă la ce ar însemna criza alimentară. Creșterea prețurilor are și o pondere foarte mare în caculul inflației.

Acesta pune creșterile prețurilor pe seama schimbărilor climatice rapide. Un exemplu dat de Mircea Coșea este criza măslinelor de acum doi ani. A însemnat scădere bruscă a producției de ulei de măsline. S-a întâmplat și la carnea de pui, pe plan mondial prețul acesteia crește.

Ce ar trebui să facă România. Magazinele pierd beneficile și cresc prețurile

Romănia au un nivel de dezvoltare sub mediocru pn ceea ce privește materia prelucrată. Țara noastrp trimite la export materie primă precum legume, fructe, cereale. Un impediment este legat de neputința de a procesa materia prima, fiind nevoie să aducă din afară. Multe produse alimentare sunt aduse în țară pe euro sau dolar, iar prețurile de la rafturi cres. Un element de luat în calcul este și creșterea monedei europene care influențează prețurile stabilite de magazine.

„România nu reușește în aceste momente după doi ani de secetă foarte dură să aibă programe de stimulare a producției interne de legume, fructe și carne.  Prețurile vor avea o tendință de creștere, mai ales la legume și fructe de sezon. Dacă restricțiile mai durează, până în iulie prețurile vor crește și mai mult”, a spus econimistul la Digi24.

Perioada cu care se confruntă întreg globul a oprit unele ramuri de activitate. Din această cauza magazinele au mai puțin clienți și pierd din beneficii. Pentru a se proteja de această scădere se văd nevoie să mărească prețurile de la raft. Prin această decizie și puterea de cumpărare scade.

În luna martie 2021, indicele global al prețurilor la produsele alimentare a crescut până la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în luna februarie, atingând cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2014. Din cauza crizei provocate 183 de milioane de persoane au fost încadrate în „situația de stres”, fiind la un pas de foamete acută.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top