Știri interne
Românii încep să ia cu asalt magazinele de cadouri din cauza crizei aprovizionării
Românii au început să resimtă criza aprovizionării. Statisticile arată că numărul mic de produse aflate în stocurile magazinelor i-au făcut pe consumatori să iasă mai devreme la cumpărături, chiar dinainte ca sezonul de sărbători să înceapă.
Românii au început goana după cadouri mai devreme în acest an, în urma avertizărilor legate de criza aprovizionării.
Retailerii speră la un sezon record în acest an, dat fiind faptul că majoritatea consumatorilor a început deja cumpărăturile de Crăciun, spune Bogdan Maioreanu, eToro
Maioreanu, comentator de piață si analist al eToro, arată că cei de la Federația Națională de Retail din SUA (NRF) estimează o creștere a vânzărilor cu 8,5% până la 10,5% față de anul trecut, 2020 fiind un an excepțional de bun.
“Perspectivele pentru sezonul de sărbători arată foarte bine. Poziția neobișnuită și benefică în care ne aflăm este aceea că gospodăriile au crescut masiv cheltuielile în cea mai mare parte a anului 2021 și rămân cu suficientă putere de cumpărare de sărbători.”, a declarat Jack Kleinhenz, economistul-șef al NRF.
Criza aprovizionării în România
Creșterea cheltuielilor se resimte și în România, în luna septembrie înregistrându-se vânzări cu amănuntul mai mari cu 8,4% în comparație cu aceeași lună a anului trecut, și cu 0,2% în comparație cu luna august a acestui an.
Luna septembrie este a șaptea lună consecutivă în care comerțul cu amănuntul a crescut, dar cu cel mai slab ritm din martie, pe fondul crizei sanitare și a crizei aprovizionării.
Cei de la Conference Board arată, printr-un sondaj, că 58% dintre consumatorii americani se așteaptă la o creștere a prețurilor în perioada sărbătorilor de iarnă din acest an.
Numărul consumatorilor care intenționează să comande on-line a scăzut la doar 42%, în comparație cu anul trecut unde 52% dintre clienți optau pentru comenzi acasă, ceea ce arată că magazinele vor fi mai aglomerate în acest sezon față de cel de anul trecut.
“În condițiile în care consumatorii vor căuta să facă cumpărături mai devreme, este posibil ca stocurile să fie reduse mai repede și ar putea apărea penurii în ultimele săptămâni ale sezonului de cumpărături.
Cu toate acestea, dacă comercianții cu amănuntul pot asigura destule produse pe rafturi și dacă marfa ajunge înainte de Crăciun, ar putea fi un sezon de vânzări de sărbători spectaculos.
Întreruperile lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei au cauzat penurie de mărfuri și cea mai mare parte a presiunii inflaționiste din acest an” a declarat Kleinhenz.
56% dintre cei care au răspuns sondajului preferă să ofere celor dragi carduri cadou, în timp ce 49% dintre aceștia au început deja din luna noiembrie a acestui an să planifice cumpărături sau chiar să cumpere diverse cadouri cum ar fi obiecte vestimentare, electrocasnice sau produse electronice, de teama că nu se vor mai putea bucura de acestea din cauza stocurilor mici.
Printr-un raport al Manpower Group se arată că, la nivel global, 69 dintre angajatori resimt lipsa personalului competent de care aceștia au nevoie. Această criză mondială de personal este cea mai mare din ultimii 15 ani.
Conform acestui raport, 80% dintre angajatorii din țara noastră găsesc cu greu personal calificat, în prezent fiind 280.000 de locuri de muncă neocupate.
Guvernul României a hotărât creșterea numărului de lucrători extracomunitari admiși în țara noastră și simplificarea procedurilor de angajare a acestora.
În urma ultimului raport dat de către Statele Unite ale Americii, se arată o rată a șomajului scăzută la 4.6% în urma creării de noi locuri de muncă în sectorul non-agricol și o creștere a numărului de angajați de 531.000. Cu toate acestea, în SUA sunt peste 10 milioane de locuri de muncă disponibile.
Biroului de Statistică a Muncii din SUA arată că, în octombrie 2021,un număr de aproximativ 15.470.000 de lucrători erau angajați în industria comerțului cu amănuntul.
Cifrele dinaintea crizei sanitare arată că erau cu 139.000 mai mulți angajați la nivelul acestei industrii.
Se estimează o creștere cu până la 665.ooo de locuri de muncă sezoniere în sezonul de sărbători din anul acesta, cu aproape 200.000 mai multe decât în 2020.