Un nou virus se extinde alarmant în Europa. Care este riscul pentru România

Știri interne

Un nou virus se extinde alarmant în Europa. Care este riscul pentru România

Un nou virus se extinde îngrijorător de rapid în Europa, în special în partea de est a continentului, unde focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului. Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor autorităților de a le ține sub control.

Un virus face ravagii în Europa

Peste porcină africană progresează într-un ritm alarmant în Europa. Focarele recent descoperite
au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului. Din fericire este inofensivă pentru oameni, însă pentru animale este foarte periculoasă. Șeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) a transmis că ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia.

Autoritățile au anunțat că virusul se răspândește cu repeziciune îndeosebi în partea de este a continentului. În România există la acest moment 197 de focare, însă sunt probleme mari și în Republica Moldova şi în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute.

De la începutul anului, 285 de focare de pestă porcină africană au apărut în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

În vara acestui an EFSA a lansat cea de-a treia campanie de comunicare cu autorităţile din 18 ţări europene, cu scopul de a-i sensibiliza pe crescătorii de animale, medicii veterinari şi pasionaţii de vânătoare cu privire la modul de propagare a maladiei.

Ce este pesta porcină africană, de fapt

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților, cauzată de un virus ADN care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

Pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru aceștia.

Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat la 31 iulie 2017 de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală într-o mică gospodărie cu 5 porci (1 porc mort și 4 porci vii), de la periferia orașului Satu Mare, aproape de granița cu Ungaria și Ucraina.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top