S-a votat o nouă mini-vacanță de 4 zile pentru români! Noul calendar cu zilele libere naționale

Știri interne

S-a votat o nouă mini-vacanță de 4 zile pentru români! Noul calendar cu zilele libere naționale

S-a votat o nouă mini-vacanță de 4 zile pentru români! Noul calendar cu zilele libere naționale

Românii au parte de încă o veste bună! Urmează o nouă zi liberă şi o nouă minivacanţă de 4 zile pentru bugetari. Aceasta este programată în curând, mai exact la mijlocul lunii viitoare, atunci când salariaţilor din sectorul public li se va da o nouă punte care le va aduce în total 4 zile libere.

Următorul liber al bugetarilor va fi treia minivacanţă din 2023. De aceasta vor avea parte doar angajaţii din sectorul public.

Așadar, pentru că ziua de 15 august 2023, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Marie, pică într-o zi de marţi, guvernul a decis că şi ziua de luni, 14 august să fie liberă. Astfel că, lipite cu zilele de 12 şi 13 august care pică oricum în weekend rezultă o mini vacanţă de 4 zile, fix înainte ca vara să se încheie.

O nouă zi liberă pentru români

Și, totodată, pentru recuperarea acestei zile, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data 31 august 2023.

În acest fel, bugetarii mai au însă motive de bucurie, asta căci până la final de an mai sunt două minivacanţe. Prima dintre acestea este programată între 30 noiembrie şi 3 decembrie, atunci când Sfântu Andrei pică într-o zi de joi, iar Ziua Naţională cade într-o vineri, în timp ce cea de-a doua este programată între 23-26 decembrie: zilele de 23 şi 24 decembrie cad în weekend iar 25 şi 26 decembrie cad luni şi marţi.

Mai mult decât atât, Codul Muncii prevede în totoal, pe an 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează. În 2023, 12 dintre acestea au picat sau vor pică în timpul săptămânii, deci sunt în mod real libere, celelalte fiind în zile de sâmbătă sau duminică, considerate oricum libere.

Câte zile libere mai sunt până la finalul anului 2023

Ei bine, ne aflăm chiar la jumătatea anului 2023, iar cei mai mulți dintre români se gândesc câte zile libere legale se vor mai acorda până la final de an. Ei bine, acestor 12 zile li s-au adăugat trei zile libere, punte, decise de Guvern, în luna decembrie a anul treccut.

În acest fel angajaţii din sectorul public au parte în 2023 de 6 minivacanţe. Acest lucru se întâmplă atunci când zilele libere au fost precedate sau urmate de zile de weekend.

Mai exact, prima a fost la data de 24 ianuarie, atunci când a fost sărbătorită Ziua Unirii Principatelor, iar pe 1 iunie Ziua Copilului.

Totodată, următorul liber va fi la data de 15 august, atunci când se va praznui Adormirea Maicii Domnului. Trebuie să recunoaștem că tot minivacanţă a fost şi de Paşte iar alte două vor urma de Ziua Naţională şi de Crăciun. Minivacanţe în care o zi liberă a fost ataşată weekendului au mai fost de 1 mai şi de Rusalii.

Următoarele zile libere în 2023

– Adormirea Maicii Domnului, marţi 15 august;

– Sfântul Andrei, joi 30 noiembrie;

– Ziua Naţională, vineri, 1 decembrie;

– Prima şi a doua zi de Crăciun, luni şi marţi, 25 şi 26 decembrie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top