Știri interne

Vitamina care menține vasele de sânge sănătoase: ce se întâmplă când lipsește

Vitamina care menține vasele de sânge sănătoase: ce se întâmplă când lipsește

Una dintre vitaminele esențiale pentru menținerea sănătății vaselor de sânge este vitamina C. Lipsa vitaminei C poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de scorbut.

Scorbutul este cauzat de deficiența severă și prelungită de vitamina C în dietă. Această vitamină este necesară pentru sinteza colagenului, o proteină structurală importantă pentru structura și funcționarea normală a vaselor de sânge. Când lipsește vitamina C, vasele de sânge devin fragile și fragile.

Principalele simptome ale scorbutului includ sângerări gingivale, căderea dinților, vindecare lentă a rănilor, fragilitatea vaselor de sânge, slăbiciune musculară, oboseală și iritabilitate. În stadii avansate, scorbutul poate duce la anemie, dureri articulare și musculare severe și, în cele din urmă, la moarte.

Pentru a preveni și trata scorbutul, este important să consumi suficiente cantități de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi citricele (lamaie, portocale), fructele de pădure, kiwi, broccoli, ardei gras și alte legume verzi cu frunze. În cazul în care o persoană este deja afectată de scorbut, poate fi necesară administrarea de suplimente de vitamina C și ajustarea dietei pentru a corecta deficiența.

Continue Reading
To Top