Cum arăta meniul zilnic în azilele groazei: „Ciorbă lungită cu apă şi margarină Aro”. Medicii au găsit nasturi şi mărgele în stomacul bunicilor lăsaţi în azile

Știri interne

Cum arăta meniul zilnic în azilele groazei: „Ciorbă lungită cu apă şi margarină Aro”. Medicii au găsit nasturi şi mărgele în stomacul bunicilor lăsaţi în azile

Cum arăta meniul zilnic în azilele groazei: „Ciorbă lungită cu apă şi margarină Aro”. Medicii au găsit nasturi şi mărgele în stomacul bunicilor lăsaţi în azile

“Probabil că de foame și-au mâncat hainele”. Bătrânii, hrăniți cu pâine cu margarină și ciorbă lungită cu apă.

În urma controalelor efectuate, au ieșit la iveală informații terifiante cu privire la modul cum erau tratați bătrânii internați în azilele groazei. Conform informațiilor transmise de un infirmier care a lucrat sub acoperire pentru DIICOT, s-a aflat ce primeau la masă persoanele internate în centrele din Voluntari și Afumați – ciorbă lungită cu apă, pâine cu margarină și câte o felie de parizer… Asta în condițiile în care grupul coordonat de Ștefan Godei a primit peste 3.700.000 de lei din banii publici pentru a-i îngriji pe acești oameni, în cei aproape doi ani de când avea azilele.

Recent, datorită informațiilor furnizate de un infirmier infiltrat de DIICOT în căminele conduse de Ștefan Godei și Cristina Dumitru, s-a aflat cum arăta meniul zilnic în azilele groazei. Suma alocată zilnic pentru hrană de către stat este de 22 de lei, însă cei internați în azilele groazei, oameni în vârstă sau cu dizabilități, primeau nu doar mâncare puțină, ci și de slabă calitate, se arată în referatul cu propunerile de arestare făcut de procurorii DIICOT, notează Libertatea. De altfel, cadrele medicale de la Spitalele de Urgență Floreasca și Gerota au mărturisit că au fost șocate de starea în care au fost aduși pacienții găsiți la cele 3 azile din județul Ilfov.

„Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….’, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.

Cum arăta meniul zilnic în azilele groazei

Meniul zilnic din azilele groazei, unde fiecare pacient internat ar fi trebuit să primească mâncare de 22 de lei, era extrem de sărac, bazat pe margarină și zacuscă, în timp ce ciorba era lungită cu apă și nici măcar ceaiul nu era de ajuns. Conform Libertatea, infirmierul care a lucrat pentru DIICOT sub identitate protejată la centrul din Afumați al lui Ștefan Godei, a declarat că, în dimineaţa zilei de 20 aprilie, când a ajuns acolo, una dintre angajatele centrului „pregătise deja masa: 28 de mere ofilite, câte unul pentru fiecare pacient, 4 felii de pâine cu margarină și zacuscă, dintre care una avea o felie de drob, iar a 5-a felie de pâine era goală, pe fiecare farfurie. Era pregătită și o oală de ceai, de aproximativ 10 litri, care conținea 7 pliculețe de ceai’, conform referatului.

Deși pare greu de crezut, infirmierul a mai declarat că angajata azilului i-a cerut să nu umple cănile cu ceai, „deoarece nu va ajunge pentru toată lumea’. A doua zi, bărbatul a pregătit masa de seară „cu Sandu (Alexandru Cristea, şi el angajat al centrului – n.r.), care a pus la fiert 28 de ouă, iar eu – 75 de crenvurști (ARO), câte doi și jumătate pentru fiecare dintre pacienți și i-am chemat la masă. În jurul orelor 20.00, aceștia au mers la culcare’.

În ziua următoare, micul dejun a fost la fel de sărac – o felie de pâine cu margarină ARO, două felii de pâine cu zacuscă, „în total, au fost folosite 4 borcane mici cu zacuscă, la 28 de pacienți’, o felie de pâine cu parizer și ceai, a mai dezvăluit infirmierul.

Pe 29 iunie, după cum a dezvăluit infirmierul colaborator DIICOT, micul dejun a fost „compus din patru felii de pâine cu margarină Aro. Era disponibil un singur baton de parizer de cea mai slabă calitate, care trebuia porționat în așa fel încât să ajungă la cei 28 de beneficiari. De asemenea, le mai serveam 4 borcane de zacuscă, pe care trebuia să o împărțim la fel’, plus ceai diluat şi neîndulcit.

Anchetatorii au interceptat și telefoanele angajaților centrului, iar anul acesta, în luna aprilie, au surprins o discuție halucinantă între Daniel Godei, fratele lui Ştefan Godei, şi unul dintre angajaţii centrului Armonia, Alexandru Cristea: „A rămas ciorbă de ce a adus ăștia astăzi, e oala cam trei sferturi, mai fierb așa niște paste, mai pun niște apă și le dau diseară tot ciorbă?”. Asta în condițiile în care Ștefan Godei încasa 5.571 de lei pentru fiecare beneficiar cazat în căminele lui, în baza contractelor semnate cu DGASPC-urile. De altfel, membrii grupului condus de Ștefan Godei au primit de la DGASPC-urile cu care au încheiat contracte, în perioada noiembrie 2021 – iunie 2023, suma de 3.763.869 de lei.

Continue Reading
To Top