Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie. Ce este complet interzis să faci maine. E blestem curat să faci așa ceva

Lifestyle

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie. Ce este complet interzis să faci maine. E blestem curat să faci așa ceva

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie, sărbătorit pe 20 iulie. Ce este complet interzis să faci maine. E blestem curat să faci așa ceva

Mâine, data de 20 iulie 2023, este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox. În această zi sfântă este sărbătorit Sfântul Ilie, făcător de minuni și aducător al ploilor în perioada de secetă. În această zi, credincioșii ortodocși trebuie să respecte mai multe tradiții și obiceiuri. Iată ce nu ai voie să faci mâine!

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte mâine pe Sfântul Ilie. Acest sfânt este prăznuit şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, renumită prin numeroase tradiţii şi obiceiuri. Ce trebuie să știe credincioșii ortodocși pentru ziua de mâine.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

De Sfântul Ilie, care este sărbătorit mâine, credincioșii ortodocși își amintesc de sufletele morţilor, mai ales de sufletele copiilor care au murit. În urmă cu foarte mulți ani, femeile chemau copiii străini sub un măr, apoi scuturau mărul şi dădeau de pomană merele care cădeau. În prezent nu se mai respectă această tradiție.

Credincioșii ortodocși aduc în biserici bucate pentru pomenirea morţilor, iar la casele gospodarilor sunt organizate praznice. Nici acest obicei nu se mai respectă atât de mult în zilele noastre, însă credincioșii încă obișnuiesc să meargă la biserică.

La sate, oamenii recoltează mierea de Sfântul Ilie. Cei care trebuie să recolteze mierea sunt bărbații, deoarece femeile nu au voie să intre în stupină.

Se spune că dacă tună de Sfântul Ilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor face viermi. După ziua Sfântului Ilie vor începe ploile mari de vară. Se spune că în fiecare an trebuie să plouă de această sărbătoare cu cruce roșie.

De Sfântul Ilie, dis-de-dimineață, se culeg plante de leac, cum ar fi busuioc, iar acestea se pun la uscat apoi. După ce busuiocul s-a uscat, acesta se duce la biserică pentru a fi sfințit de către preot, iar femeile care se întorc cu el acasă îl pun pe foc, iar cenușa care a rămas de la el o folosesc în scopuri terapeutice.

Ce nu au voie creștinii să facă de Sfântul Ilie

De Sfântul Ilie nu este bine să lucrezi, deoarece se spune că dacă faci asta, va cădea grindină din cer. Mâine, pe data de 20 iulie, nu se mănâncă mere, fiindcă va cădea grindină de mărimea merelor.

Mai mult decât atât, în această zi sfântă, femeile merg la biserică și dau de pomană pentru morți din roadele gospodăriei.

Continue Reading
To Top