Vor rămâne fără banii de pensie! Se modifică Legea Pensiilor: Trebuie oprit
Fostul ministru al Muncii Violeta Alexandru a explicat că, în ceea ce privește pensiile speciale, bucata din pensie care e dată din bugetul de stat, peste pensia pe contributivitate, nu este, propriu-zis o pensie, ci o sumă de bani – care poate fi numită premiu, supliment la pensie, sau spor la pensie – care nu are legătură cu bugetul de asigurări sociale unde se strâng contribuții pentru pensii. Iar premiile nu se acordă decât celor care merită și nu tuturor.
Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru a încercat să explice de ce nu toată lumea merită partea de necontributivitate care intră în pensiile speciale.
„Doar pentru că se numește Curtea Constituțională nu înseamnă că recenta decizie a CCR pentru a nu fi afectate propriile pensii chiar are de-a face cu încălcarea vreunui articol din textul Constituției.
Cu o singură excepție: retroactivitatea.
Se interpretează că decizia de pensionare e un drept, un act similar actului de proprietate pe care nu îl poți modifica (indiferent de unde provin banii de pensie). Personal am rămas în continuare cu nelămuriri deși am întrebat zeci de specialiști. Fiecare cu părerea lui.
Mi se par lucrurile amestecate, zăpăcite, explicate haotic în spațiul public. Totul pleacă de la o confuzie pe fondul problemei.
Anume: Bucata din pensie care e dată din Bugetul de Stat, PESTE pensia pe contributivitate, nu este, propriu-zis o pensie. E o sumă de bani (premiu, supliment la pensie, spor la pensie) care nu are legătură cu bugetul de asigurări sociale unde se strâng contribuții pentru pensii (adevărat, pentru cei în plată acum dar nu mai dezvolt pentru a nu face textul prea greu de urmărit)”, a scris Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare.
Statul e obligat să plătească doar contributivitatea
„Suma, acordarea ei NU are legătură cu toate principiile de calcul ale unei pensii pe contributivitate pe care statul are obligația să o plătească.
Doar pe cea pe contributivitate are obligația să o plătească. Această sumă de bani în plus (denumită eronat pensie – pensie specială) putea foarte bine să fie calculată în raport cu salariul minim, de exemplu.
Eu cred că trebuia oprită, făcut ordine în sistem, văzut cine a avut o carieră remarcabilă cu niște rezultate extraordinare, cine, cu adevărat, nu a avut alte venituri și doar, eventual, față de câteva persoane persoane Statul să vadă cum își poate exprima aprecierea. În mod mormal o exprimă în timpul activității”, a explicat fostul demnitar.
Premii, doar celor care merită
„Nu se poate să acorzi un premiu/bonus unui judecător sau procuror a cărui activitate a fost o catastrofă. E valabil pentru toate sistemele care au aceste două bucăți în pensie. Sper că admitem că mai există și așa ceva.
Cumva, aș spune că atunci când finanțatorii tăi (românii care plătesc taxe) îți spun că nu sunt mulțumiți de tine și nu mai vor să îți dea azi acești bani, în plus față de pensia pe contributivitate la care ai dreptul, tu faci un abuz de putere decizând asupra banilor acestora. Ei nu sunt aferenți muncii tale (pentru asta ai pensie pe contributivitate) ci sunt din banii contribuabililor.
Cel mult, dacă tot invocă unii faptul că nu mai vin tinerii spre sistemul de justiție pentru că se gândesc că vor pierde din bani la pensie (mă îndoiesc sincer că așa gândesc când intră în sistem!) ai fi putut deschide o discuție despre pensiile ocupaționale.
Un sistem de economisire civilizat, folosit de multe alte state, pe domenii, în care pune și persoana o sumă, pune și angajatorul. Sigur că tot din banii din taxele și impozitele românilor ar pune angajatorul (Min Justiției) dar era o opțiune de politică publică. Pe care Ministerul Muncii sub M. Budăi nu a văzut-o, Banca Mondială nu a văzut-o. Ei au cârpit actualul cadrul legal ca să le se dea în continuare acești bani suplimentari tuturor specialilor, ca să fie ca până acum, doar cu mici modificări la condiții.
Această coaliție de la guvernare ne-a făcut să ratăm un moment în care chiar se putea face ceea ce era corect să se facă pentru România. PSD și PNL au votat în parlament proiectul – minciună de așa zisă desființare a pensiilor speciale. Nu desființează nimic.
PS Nu înțeleg de ce face Ministerul Justiției acordarea între decizia CCR și proiectul – minciună al PSD/PNL pe legile acestea speciale? Iar începem cu fiecare care se ocupă de pensionarii lui. Această fragmentare a politicii de stat cu privire la pensii, acestă manieră de a face fiecare reglementări pe domeniul lui, ne-a dus unde suntem. Ministerul Muncii/Casa de Pensii trebuie să ia părerea Ministerul Justiției și să facă ce modificări consideră. Nu e deloc bine ceea ce se întâmplă”, a mai transmis Violeta Alexandru.