Noi vouchere pentru români începând cu 1 ianuarie 2024! Cine va primi bani în plus

Știri interne

Noi vouchere pentru români începând cu 1 ianuarie 2024! Cine va primi bani în plus

Noi vouchere pentru români începând cu 1 ianuarie 2024! Cine va primi bani în plus

ANAF anunță noi vouchere pentru români, care vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Este vorba despre tichetele cu care vor fi remunerați cei care prestează activități casnice în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure.

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic.

În lege se precizează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual.

Este important de subliniat că transferul acestor tichete este interzis.

Activitățile pentru care se emit tichete

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Totodată, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Important de subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

De unde se poate achiziționa

Tichetele de activități casnice se pot achiziționa:

de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București

de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale

de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Cât valorează tichetele

Tichetele de activități casnice au o valoare de 15 lei, care poate fi actualizată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Important de menționat este faptul că acestea nu sunt transferabile și nu pot fi utilizate pentru achiziția altor bunuri și servicii. Mai mult decât atât, pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Un lucru extrem de important este faptul că tichetele de activități pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice.

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, scrie ANAF.

Continue Reading
To Top