1 milion de români vor pierde pensia și vor primi indemnizație

Știri interne

1 milion de români vor pierde pensia și vor primi indemnizație

1 milion de români vor pierde pensia și vor primi indemnizație

O categorie de pensionari români ar putea avea de ales între pensia pe care o primesc şi indemnizaţia socială, totul în funcţie de stagiul de cotizare, anunţă Ministerul Muncii.

Pensionarii care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea veniturile recalculate, iar după această analiză, ei ar putea rămâne doar cu o indemnizație socială în loc de pensie.

În urma acestei evaluări, românii care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani vor beneficia de o indemnizație, potrivit noii formule de calcul a pensiilor.

Dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, aceștia pot alege să primească indemnizația socială în locul pensiei recalculate.

Noua lege a salarizării va permite celor care au sub 15 ani de cotizație să decidă dacă vor pensia minim garantată pe baza contributivităţii sau o indemnizaţie socială.

Românii trebuie să decidă dacă vor pensie sau indemnizaţie socială cu trei luni înainte de aplicarea legii

Pentru această opțiune, pensionarii români trebuie să-și arate opţiunea cu trei luni înainte de aplicarea legii.

Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii, explică Ministerul Muncii.

“O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă.

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.

Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, anunță Ministerul Muncii.

Peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei

În prezent, peste un milion de români primesc pensia minim garantată, de 640 de lei pe lună.

Excepție de la această regulă fac pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie.

Potrivit noii formule de calcul, un pensionar cu o vechime de minim 15 ani în muncă primeşte 45% din salariul minim brut și 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus.

Astfel că persoana care a cotizat 13 ani primea o pensie de 1.032 lei în 2021, la o cotizație timp de 19 ani – 1.176 lei, iar la 35 de ani vechime – 1.560 lei.

Continue Reading
To Top