Cele mai periculoase medicamente! Adevărul despre aspirina pe care o ia toată lumea
Cele mai periculoase medicamente! Nu lua așa ceva, dacă ții la sănătatea ta, în special dacă ai probleme cardiace sau diabet. Iată ce nu ar trebui să cumperi niciodată de la farmacie.
Din nefericire, anumite medicamente care se vând prin farmaciile din Europa au efecte secundare nocive pentru oameni, potrivit ONG-ul Prescrire din Franța (o asociație care analizează raportul risc-beneficiu al medicamentelor din Uniunea Europeană), ce a întocmit recent „o listă neagră” cu medicamente periculoase pentru oameni, care n-ar trebui cumpărate vreodată.
Actapulgit sau Gastropulgit (attapulgite), Smecta (diosmectită), Rennieliquo (hidrotalcit), Bedelix sau Gelox (monmectite), Gastropax sau Neutroze (caolin) (medicamente utilizate pentru durerile intestinale, ar fi chiar contaminate cu plumb, pot cauza arsuri gastrice);
Maxilase și variantele sale generice, siropuri de tuse folosite pentru durerile de gât (poate provoca alergie);
Tilcotil (tenoxicam), Feldene (piroxicam) și Primalan (medicamente utilizate împotriva infecțiilor bacteriene, reprezintă riscuri serioase pentru sistemul digestiv);
Tanakan (ginkgo biloba) (cauzează hemoragii, tulburări digestive și convulsii, afectează tulburările cognitive la vârstnici și nu are nici un efect mai mare decât placebo);
Medicamente interzise oamenilor cu probleme cardiace și diabet
Potrivit sursei citate anterior, oamenii care se confruntă cu probleme cardiace ar trebui să evite Nicorandil, Fenofibrat, Ciprofibrat și Bezafibrat, iar oamenii care au diabet ar trebui să nu ia niciodată Hipoglicemice, Sitagliptin, Saxagliptin și Vildagliptin în special pentru cei care suferă de diabet de tip 2, pentru că pot cauza infecții ale tractului urinar, pancreatită, hipersensibilitate și obstrucție a căilor respiratorii.
Aspirina crește riscul de hemoragii cerebrale
În plus, potrivit NewScientist, deși medicii recomandă persoanelor în vârstă să ia o doză mică de aspirină pentru reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale, un studiu realizat de Universitatea Monash din Melbourne (Australia) arată că acest tip de tratament crește riscul de hemoragii cerebrale și nu are un efect mai pozitiv decât un medicament de tip placebo.
Jumătate dintre participanții studiului au primit 100 de miligrame de aspirină zilnic, pe când cealaltă jumătate a primit tratament placebo. Dintre cei care au luat aspirină în doze mici, 1,5% au suferit un accident vascular cerebral ischemic în timpul perioadei de studiu, comparativ cu 1,7% în grupul placebo. Cercetătorii au demonstrat astfel că aspirina nu a redus riscul de accident vascular cerebral ischemic. În ceea ce privește efectele secundare ale aspirinei, cercetătorii au descoperit următoarele: 1,1% dintre participanții care au luat aspirină în doze mici au suferit hemoragii în interiorul sau în jurul creierului, comparativ cu doar 0,8% dintre cei care au luat tratament placebo.
„Deși diferența poate părea mică, rezultatele sunt deosebit de importante deoarece hemoragia intracraniană este de obicei mai fatală decât un accident vascular cerebral ischemic”, a explicat John McNeil, profesor în cadrul Universității Monash din Melbourne, Australia.