Știri interne

Noua formulă de calcul a pensiilor! Este anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari

Noua formulă de calcul a pensiilor! Este anunțul momentului pentru 5 milioane de pensionari

Pensii 2023. Formula de calcul a pensiilor ar putea fi modificată după ce, la finalul lunii august, autoritățile din România vor discuta despre reforma pensiilor din sistemul public la Bruxelles.

Pensii 2023. Prim-ministrul Marcel Ciolacu, alături de alți miniștri români, vor purta discuții la Bruxelles cu privire la reforma pensiilor din sistemul public.

Există mai multe scenarii în cărți pentru majorarea pensiilor care va avea loc, probabil, la începutul anului viitor.

Actualul guvern are în vedere diverse scenarii de creștere a veniturilor pensionarilor. Unul dintre aceste scenarii prevede creșterea pensiei minime de la 1.125 de lei, la 1.280 de lei. Mai precis, este vorba despre o majorare de 13,8%.

Există alte două scenarii de majorare a pensiilor, astfel:

creștere cu 16,5%: pensia minimă ar urma să fie 1.310 lei
creștere cu 20%: pensia minimă ar urma să fie 1.350 de lei
Pensii 2023. Scenarii pentru creștere a punctului de pensie
De asemenea, au fost dezvăluite și scenariile de creștere pentru punctul de pensie. Avem, astfel, următoarele situații:

creșterea punctului de pensie cu 13,8% de la 1.785 de lei, la 2.030 de lei
creștere cu 16,5%, la 2.080 de lei
creștere cu 20%, la 2.142 de lei

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2024

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a vorbit și el despre pensiile românilor și a spus că acestea vor fi majorate de la începutul anului viitor.

“Astăzi plata pensiilor este sub procent, nu cu mult sub el, dar avem un impediment, jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, spune el.

Nu în ultimul rând, el a explicat că CNPP nu poate lua nicio decizie, dar a reiterat scenariile aflate în lucru la Ministerul Muncii.

“Casa de Pensii ca instituție tehnică furnizează datele, nu suntem în măsură să luăm decizii. Avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, mai spune el.

Mecanism de indexare a 100% din inflație
În final, președintele CNPP a mai spus că mecanismul de indexare a 100% din inflație este deja prevăzut în lege.

“Este clar prevăzut în lege mecanismul de indexare de 100% din rata inflației și de 50% din creșterea salariului mediu brut care trebuie corelată și cu necesitățile din sistem pentru a le diminua realist.

Trebuie să facem o indexare, însă este prematur să discutăm de 1 ianuarie 2024, dar mecanismul este clar și trebuie să transpunem în actuala lege ce v-am spus ca să fie acoperită inflația și creșterea”, a precizat președintele CNPP la România TV.

Continue Reading
To Top