Știri interne

Avertizare ANM: caniculă şi disconfort termic ridicat în toată ţara până duminică

Avertizare ANM: caniculă şi disconfort termic ridicat în toată ţara până duminică

Sudul şi sud-estul ţării se va afla, de joi până duminică, sub o informare de caniculă şi disconfort termic ridicat, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, în perioada 17 – 20 august 2023, va fi caniculă şi disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în sudul şi sud-estul ţării, unde temperaturile maxime vor fi de 35 – 36 de grade şi izolat de 37 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat şi în regiunile vestice şi estice, unde vor fi maxime de 32 – 34 de grade Celsius.

Meteorologii au anunţat o vreme caniculară şi în Bucureşti, în următoarele zile, maximele termice urmând să ajungă la 37 de grade Celsius. Potrivit ANM, în intervalul 17 august, ora 12:00 – 20 august, ora 21:00, vremea va fi caniculară în Capitală, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să depăşească uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima zi a intervalului (17 iulie). Temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade, iar cele minime de 18 – 21 de grade.

Astfel, de joi și până duminică inclusiv, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în sudul și sud-estul țării, unde temperaturile maxime vor fi de 35-36 grade Celsius și izolat de 37 grade Celsius. Disconfortul termic va fi ridicat și în regiunile vestice și estice, unde vor fi maxime de 32-34 grade Celsius.

În București, joi, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic ridicat, indicele temperatură umezeală (ITU) urmând să depășească ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în prima zi a intervalului (17 iulie). Temperaturile maxime vor fi de 35-37 grade Celsius, iar cele minime de 18-21 grade Celsius.

Joi, 17 august, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, cu disconfort termic în creștere mai ales în zona de câmpie din Muntenia, sud-estul Olteniei și sudul Moldovei unde va fi caniculă; astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 27-29 grade pe litoral și în depresiuni și în jurul a 36 grade în sudul Munteniei. În nordul și centrul teritoriului, precum și în zonele montane și submontane din restul țării vor fi perioade în care înnorările se vor accentua și local vor fi averse, însoțite pe arii restrânse de descărcări electrice; pe suprafețe mici, se vor înregistra -mai ales prin acumulare- cantități de apă de peste 15-25 l/mp. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, iar ploi izolate vor fi posibile în sud-vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în Dobrogea. Minimele termice vor fi cuprinse între 15 și 23 grade, mai scăzute în depresiuni, spre 11-12 grade.

În București, vremea va deveni caniculară, cu o maximă termică în jurul a 35 grade, iar disconfortul termic va fi în creștere. Cerul va fi variabil, iar ziua vântul va sufla în general moderat. Temperatura minimă va fi de 18-20 grade.

Minimele, între 15 și 23 grade Celsius
Vineri, tot de o zi toridă avem parte. Conform ANM, disconfortul termic va fi ridicat cu precădere în sud și sud-est unde local va fi caniculă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, local averse și izolat descărcări electrice în regiunile nord-vestice și la munte; izolat vor fi posibile cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 28-29 grade pe litoral și 36 grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între 15 și 23 grade, mai coborâte în depresiuni, până spre 11 grade în cele ale Carpaților Orientali.

În Capitală, vremea se va menține caniculară, cu disconfort termic ridicat; temperatura maximă va fi de 34-35 grade și minima de 20 grade, ușor mai coborâtă în zona periurbană. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat.

Continue Reading
To Top