Știri interne

Lovitură cruntă pentru cei cu pensii mici! Situație fără precedent în România

Lovitură cruntă pentru cei cu pensii mici! Situație fără precedent în România

Umilință pentru românii cu pensii mici. Anul trecut, Livia Stanciu, judecător al CCR care a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională, a încasat o pensie specială astronomică! Iată despre ce sumă este vorba.
În 2022, Livia Stanciu, judecător al Curții Constituționale din România (CCR) care a decis că tăierea pensiilor speciale este neconstituțională, a încasat o pensie specială de aproape 100.000 de dolari.

Din declarația sa de avere depusă în 2023 reiese că anul trecut a câștigat un salariu de 370.000 de lei, adică 31.000 lei pe lună, peste 6.000$. Pensia specială a fost mai mare – 461.000 de lei, adică 38.000 de lei, aproape 10.000$ pe lună.

Livia Stanciu primise, cu un an înainte, o pensie specială de 390.000 de lei. Acest lucru înseamnă că într-un an, pensia acesteia a crescut cu 20%.

Așadar, din pensia specială și salariu, Livia Stanciu a câștigat, în total, 16.000$ pe lună, relatează newsweek.ro.

Pensiile vor crește anul viitor
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat recent că pensiile vor crește în cursul anului viitor. Ea a subliniat că această creștere depinde de finalizarea noii legi a pensiilor și de momentul în care aceasta va fi aplicabilă.

Dacă noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci pensiile vor crește conform prevederilor acesteia. În caz contrar, se va aplica în continuare actualul cadru legislativ, urmând să fie respectată formula elvețiană pentru ajustarea pensiilor.

„Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public.

Este foarte important ca toți românii să știe că în acest moment lucrăm la legea pensiilor. În cazul în care vom avea noua lege a pensiilor aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, ne vom supune reglementărilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care vom merge în continuare pe actualul cadru legislativ, vom respecta formula elvețiană care spune inflația plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.

Una dintre măsurile pe care intenționăm să le luăm în noua lege a pensiilor este aceea de a face indexarea în martie, astfel încât să avem datele de la Institutul Național de Statistică și să ținem cont de datele anului anterior“, a spus Simona-Bucura Oprescu, la Antena 3 CNN.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a dat detalii despre discuțiile pe care membrii Guvernului le vor avea cu reprezentanții Comisiei Europene. Prim-ministrul a ținut să puncteze că va avea loc un dialog normal cu cei de la Bruxelles. Pe masa discuțiilor se va afla închiderea anumitor jaloane din PNRR.

Concret, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, va merge pe 28 august pentru a discuta despre jalonul legat de pensiile speciale, după decizia CCR. „Acesta este un lucru cât se poate de normal”, a spus Ciolacu.

Continue Reading
To Top