Știri interne

Testul degetelor poate depista semnele timpurii ale cancerului pulmonar

Testul degetelor poate depista semnele timpurii ale cancerului pulmonar

Aproape 40.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer pulmonar în fiecare an, dar există un test simplu pe care îl pot face acasă pentru a ști dacă sunt expuși riscului bolii.

Britanicii sunt îndemnați să efectueze un simplu test al degetelor, pentru a verifica unul dintre semnele precoce de cancer pulmonar. Testul, care se poate face cu ușurință acasă, presupune apăsarea unghiilor împreună, potrivit Birmingham Mail.

Adesea, simptomele cancerului pulmonar nu apar decât după ce celulele s-au răspândit prin corp, potrivit The Mirror. Cancerul se poate răspândi mai repede decât alte forme de boală, cu aproape 40.000 de persoane diagnosticate în fiecare an. Oamenii ar putea să identifice câteva simptome timpurii ale bolii, de la dificultăți de respirație și respirație șuierătoare până la o tuse persistentă cu sânge sau flegmă. În timp ce multe dintre simptome sunt respiratorii, există un semn precoce al cancerului pulmonar care apare pe vârful degetelor.

Semnul care poate fi depistat pe vârful degetelor
Când vă apăsați unghiile, zăriți o pată de lumină în formă de diamant? Dacă nu vedeți asta înseamnă că aveți „clubbing al degetelor” – Fenomenul de clubbing apare atunci când unghiile se curbează spre interior, peste vârful degetelor. Cercetătorii au demonstrat că în 90% dintre cazuri, clubbing-ul unghiilor este asociat cu cancerul de plămâni, conform Mirror.

Afecțiunea apare în etape, începând de la baza unghiei, care, în timp, devine moale. Apoi, pielea de lângă patul unghiei devine lucioasă, după care unghiile încep să se curbeze din ce în ce mai mult – forma anormală poate fi observată atunci când unghiile sunt privite din lateral.

În cele din urmă, degetele pot deveni mai mari și se pot umfla datorită colectării de lichid în țesuturile moi. Deși nu aveți acest spațiu în formă de diamant între unghii nu înseamnă, automat, că aveți cancer pulmonar, ci doar că există posibilitatea ca acesta să fie un simptom. De accea, cel mai bine ar fi să vorbiți cu medicul de familie dacă observați modificări la nivelul degetelor.

Alte cauze ale ”clubbing-ului degetelor”
Boala celiacă
Ciroza hepatică și alte boli hepatice
Dizenterie
Boala Graves
Glanda tiroidă hiperactivă
Alte tipuri de cancer, inclusiv hepatic, gastrointestinal, limfom Hodgkin
Simptomele cancerului pulmonar
Simptomele cancerului pulmonar variază de la o persoană la alta. În timp ce unii pacienți au numeroase simptome, alte persoane nu au niciunul.

”Detectarea precoce vă poate ajuta să primiți un tratament eficient din vreme”, spune medicul de familie Helen Piercy, sfătuind: „Dacă observați simptome care vă preocupă, consultați medicul de familie. Veți fi evaluat și așa veți putea dormi liniștit. Prevenția este cel mai bun lucru”.

Simptomele comune ale cancerului pulmonar pe care trebuie să le cunoașteți includ: tuse persistentă care durează trei săptămâni sau mai mult; disfuncție respiratorie; respirație șuierătoare; infecții frecvente; tuse care se înrăutățește; dureri în piept și/sau în umăr; tuse cu sânge sau sânge în flegmă; oboseală inexplicabilă sau lipsă de energie; răgușeală; umflături la nivelul feței sau al gâtului. De asemenea, aceste semne nu înseamnă neapărat că aveți cancer la plămâni, dar recomandat este să consultați un medic dacă aveți oricare din problemele enumerate mai sus.

Continue Reading
To Top